Huidaandoeningen

Allergie voor kunstnagels

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is allergie voor kunstnagels

Allergie voor kunstnagels

Een allergie voor kunstnagels is in feite een contactallergie (vertraagde type reactie) voor acrylaten die in kunstnagels verwerkt zijn. Acrylaten behoren tot de klasse van de synthetische plastics en harsen en geven vaak  aanleiding tot een contactallergie. Deze stoffen hebben acrylzuur als gemeenschappelijke basis. In de niet-professionele sector zijn acrylaten aanwezig in onder andere gebits-en lidmaatprothesen, lijm van infuusssets, aardingsplaten voor elektrochirurgie, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS, gebruikt in de pijnbestrijding), kleefpleisters, hoorapparaten, brilmonturen en nagelcosmetica.

Hoe ontstaat allergie voor kunstnagels

De contactallergische reactie voor acrylaten  verloopt via direkte contact en via de lucht (“airborne”). Het zijn juist de vluchtige monomeren van acrylaten (= de grondstof) in plaats van de polymeren (= het eindprodukt) die sensibiliserend werken. Vandaar dat een contactallergie voor kunstnagels voornamelijk voorkomt onder de nagelstylisten zelf en niet bij de klanten hiervan.
Kunstnagels kunnen via twee methodes worden bereid; via de “liquid” methode en via de gel methode. De nagelstyliste loopt een hogere risico op een allergie voor kunstnagel indien deze bereid is volgens de liquid methode. Met behulp van de liquid methode wordt de kunstnagel na toevoeging van een poeder snel gepolymeriseerd; het monomeer hierbij is echter erg vluchtig. Bij de gelmethode is de grondstof wat stroperiger, het monomeer daardoor wat minder vluchtig. De monomeer wordt gehard na bestraling met ultraviolet licht. De gelmethode is minder populair omdat de procedure meer tijd kost en daardoor minder geldwinst oplevert.
Kunstnagels dienen te worden onderscheiden van zogenaamde “kant en klare plastieken plaknagels” (“press-on nails”) . Deze laatste kunnen direkt op de nagel gelijmd worden met behulp van een cyanoacrylaatlijm; deze acrylaat veroorzaakt nooit een contactallergie.

Hoe ziet allergie voor kunstnagels eruit ?

De verschijnselen kunnen zijn  pijn, roodheid, zwelling en eczeem van de huid rondom de nagels (vingertoppen);  misvorming nagels,  loslating van de nagels; eczeem op afstand (bijv. op de handrug, onderarmen) en eczeem op het gelaat (voornamelijk rondom de ogen, daar waar de huid dunner is) en hals.

Opgezette rode nagelriemen en vingertoppen door allergie op methylacrylaat, een stof die in kunstnagels kan zitten
Opgezette rode nagelriemen en vingertoppen door allergie op methylacrylaat, een stof die in kunstnagels kan zitten

Hoe wordt de diagnose gesteld van allergie voor kunstnagels

PLAKTESTEN
Pas wanneer uw verhaal én de lokalisatie van de huidafwijkingen verdacht zijn voor een contactallergie krijgt u een afspraak voor een allergieonderzoek , de bekende “plaktesten”. Hierbij wordt naast een standaardreeks ook een speciale “acrylaten reeks” gebruikt. U maakt 3 afspraken in 1 week. Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine “kamertjes” met pleisters op de rug geplakt. Op de tweede en vierde dag worden de pleisters weer verwijderd en de test afgelezen. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Wat is de behandeling van allergie voor kunstnagels

De behandeling van een contact allergie is hetzelfde als bij andere vormen van eczeem of dermatitis. Lees ook de folder Contactallergie.

Wat kunt u zelf aan allergie voor kunstnagels doen

Voor nagelstylistes met een bewezen contactallergie voor acrylaten zijn er de volgende praktische tips:
– Gebruik de gelmethode i.p.l.v.  de liquidmethode
– Gebruik speciale nitrile handschoenen (geen latex of vinyl)
– Gepaste afzuiging werkruimte en werkbank,  d.w.z. de afzuiging dient van boven naar beneden en niet naar het plafond of langs het gelaat te worden gericht (vanwege de air-borne contact)
– Gebruik een mondmasker
– Betere bewustwording

Wat zijn de vooruitzichten voor allergie voor kunstnagels

Een contact allergie voor acrylaten behoudt u de REST VAN UW LEVEN ! Het is daarom zaak om de tips die u van uw huidarts heeft gekregen goed op te volgen en zoveel mogelijk contact met de genoemde stoffen te vermijden; de verwachting is dat hiermee het eczeem langzamerhand zal afnemen. Sommige nagelstylistes kiezen een ander beroep.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?