Huidaandoeningen

Cornu cutaneum

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is cornu cutaneum ? 

Een cornu cutaneum betekent letterlijk “hoorn van de huid” en komt voornamelijk voor op zonbeschadigde huiddelen van oudere, blanke mensen. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen.

Hoe ontstaat cornu cutaneum ?

Deze abnormale groei van hoorncellen kan ontstaan uit goedaardige wratjes zoals gewone wratten, ouderdomswratten of waterwratten of uit (beginnende) huidkankers zoals actinische keratose, ziekte van Bowen of plaveiselcelcarcinoom.

Hoe ziet cornu cutaneum eruit ?

We zien harde, gele tot bruine hoorntjes in de huid die soms wel 2 tot 4 centimeter lang kunnen worden. De grotere zijn altijd wat gekromd. Meestal zien we slechts één hoorntje en ze komen vooral voor op aan zonlicht blootgestelde delen, zoals het gezicht, de hals, bovenste oorranden of de handruggen. Bij oudere mensen zien we vaak ook tekenen van zonneschade en actinische keratose. Wanneer het hoorntje ontstoken en verdikt is aan de basis moet er altijd aan een onderliggende huidkanker worden gedacht.

Hoe wordt de diagnose van cornu cutaneum gesteld ?

De diagnose wordt op het blote oog gesteld.

Wat is de behandeling van cornu cutaneum ?

Bij vermoeden van een goedaardige cornu cutaneum kan de plek met behulp van een scherpe lepel worden weggeschraapt (curettage). Bij verdenking van een kwaadaardigheid wordt het door middel van een excisie weggehaald. In alle gevallen wordt het verwijderd materiaal opgestuurd voor aanvullend microscopisch onderzoek door de patholoog.

Wat kunt u zelf doen aan cornu cutaneum ?

In gevallen waarbij het cornu cutaneum een uiting is van zonbeschadigde huid dient men uiteraard de bekende maatregelen te treffen tegen UV –stralen, Dit kan door minder in de zon te vertoeven en het gebruik van de zonnebank te vermijden. Het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) maar vooral het dragen van beschermende kleding en hoofddeksel is daarbij ook van groot belang.

Gaat cornu cutaneum vanzelf weg ?

Een cornu cutaneum gaat niet vanzelf weg en dient dus in de meeste gevallen verwijderd en verder onderzocht te worden, zeker wanneer er vermoeden bestaat op een onderliggende huidkanker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?