Huidaandoeningen

Idiopathische gutatte hypomelanose

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is idiopathische gutatte hypomelanose ?

Idiopathische guttate hypomelanose (afgekort IGH) betekent letterlijk “kleine witte rondjes van onbekende oorsprong”. De aandoening bestaat uit porcelein-witte kleine ronde vlekjes op met name de onderbenen en onderarmen . De aandoening komt redelijk veel voor; in 70% van de gevallen betreft het mensen van boven de 50 jaar, slechts 6% zijn jongeren tussen de 20ste  en 30ste jaar. De aandoening komt veel voor onder blanke mensen; bij de donkere huid wordt het zelden waargenomen. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangedaan.

Hoe ontstaat idiopathische gutatte hypomelanose ?

De oorzaak is onbekend. De aandoening is in ieder geval niet besmettelijk. Omdat de aandoening vooral wordt gezien bij ouderen wordt er gedacht dat er sprake is van een verouderingsproces, en wel veroudering van zowel de opperhuidcellen als de pigmentcellen van de huid. Mogelijk speelt overmatige en langdurige zonblootstelling ook een belangrijke rol. De meeste patiënten geven toe fanatieke zonnebaders te zijn. In dit aspect kunnen de vlekjes dus beschouwd worden als een vorm van zonneschade. Merkwaardig genoeg komen de witte vlekjes meestal niet voor in het gelaat, dat natuurlijk ook veel aan zonlicht is blootgesteld. Verder speelt ook erfelijkheid een rol.

Hoe ziet idiopathische gutatte hypomelanose eruit ?

We zien meerdere kleine ronde scherp begrensde porcelein-witte vlekjes waarvan de grootte wisselt van 0.2 mm tot 6.0 mm onregelmatige verspreid op de voorzijde van de armen en benen. Als je een  typische vlek onder een vergrootglas bekijkt, blijken de huidlijnen te zijn verdwenen. Opvallend is dat de vlekjes niet samenvloeien tot één grote witte vlek; dit is dus het grote onderscheid met vitiligo. In zeldzame gevallen worden de vlekjes ook gezien op de buik, en op het gelaat. Kenmerkend is dat de vlekjes geen klachten geven, behalve dat ze kosmetisch storend zijn. Indien de aandoening bij oudere mensen voorkomt zien we ook andere uitingen van zonneschade van de huid; levervlekken, rimpeling en actinische keratose.

Witte ronde vlekjes in de getinte huid
Witte ronde vlekjes in de getinte huid. De vlekjes zullen nooit met elkaar samenvloeien.
Detailfoto van IGH in de blanke huid
Detailfoto van IGH in de blanke huid

Hoe wordt de diagnose van idiopathische gutatte hypomelanose gesteld ?

Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden.  Bij twijfel wordt er een huidbiopsie genomen.

Wat is de behandeling van idiopathische gutatte hypomelanose ?

Lichttherapie (onder andere PUVA) is niet effectief gebleken. Corticosteroïd injecties zijn ook geprobeerd, echter zonder succes. De wat grotere plekjes kunnen baat hebben bij een pigmenttransplantatie, zoals minigrafting.

Wat kunt u zelf doen aan idiopathische gutatte hypomelanose ?

VERSTANDIG ZONNEN
Omdat IGH mogelijk een vorm is van zonneschade gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere uitingen van zonneschade (w.o. actinische keratose). Het ontstaan van nieuwe witte vlekken kunt u tot op een zekere mate voorkómen door verstandig met de zon om te gaan. Belangrijk is verdere beschadiging van de huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door minder in de zon te vertoeven en het gebruik van de zonnebank te beperken.  Het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) maar vooral het dragen van beschermende kleding en hoofddeksel is van groot belang. Hierbij moet men bedenken dat een zonnebrandcrème niet bedoeld is om langer in de zon te zijn; deze is bedoeld om, gedurende de tijd dat u in de zon bent, de huid te beschermen.

CAMOUFLAGETHERAPIE
De ontsierende witte plekjes kunnen worden gecamoufleerd door het regelmatig aanbrengen van een zelfbruinende lotion of -spray of het nemen van een spray tanning douche.

Kan idiopathische gutatte hypomelanose vanzelf verdwijnen ?

IGH vlekken zullen niet spontaan verdwijnen; integendeel ze zullen alleen maar toenemen met de leeftijd. Het aantal zal toenemen, maar de grootte blijft meestal gelijk. Zoals al eerder gemeld, zullen de vlekjes echter niet samenvloeien tot één grote vlek.  IGH vlekken worden nooit kwaadaardig.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?