Huidaandoeningen

Juveniele spring eruptie / Lenteoren

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is juveniele spring eruptie ?

Juveniele spring eruptie (afgekort JSE) is een vrij zeldzame en terugkerende vorm van zonneallergie die voorkomt aan de oorranden van voornamelijk jongens tussen de  4 en 12 jaar. Bij meisjes wordt JSE  zelden gezien, waarschijnlijk doordat de haren bij meisjes meestal de oren bedekken. Doordat JSE meestal in het voorjaar optreedt staat de aandoening in Nederland ook wel bekend als “lenteoren”.

Hoe ontstaat juveniele spring eruptie ?

JSE wordt beschouwd als een vroege uiting van zonovergevoeligheid, maar de precieze ontstaanswijze is nog onbekend. Soms kan de aandoening in de familie voorkomen, andere mannelijke familieleden zouden dan dezelfde afwijkingen ook als kind hebben gehad.

Hoe ziet juveniele spring eruptie eruit ?

Op de oorranden zien we sterk jeukende rode bultjes die blaasjes en soms blaren kunnen worden.  Soms is er ook sprake van lichte zwelling van het oor. Ook kunnen de halslymfeklieren vergroot zijn. De jonge patiënt voelt zich meestal niet ziek.

Hoe wordt de diagnose van juveniele spring eruptie gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op grond van het typische verhaal en  klinische beeld. Opmerkelijk is dat de typische huiduitslag niet op te wekken is door lichtonderzoek of UV belichting.

Wat is de behandeling van juveniele spring eruptie ?

Behandeling is meestal niet nodig doordat de klachten vaak minimaal zijn. Bij veel jeuk kan lokale toediening van een corticosteroïdzalf verlichting geven.  De huidafwijkingen verdwijnen doorgaans vanzelf na enkele weken.

Wat kunt u zelf doen aan juveniele spring eruptie ?

-De oren vanaf het voorjaar dagelijks insmeren met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30).
-Bedekken van de oorranden door de haren te laten groeien.

Gaat juveniele spring eruptie vanzelf over ?

JSE komt meestal gedurende enkele jaren elk voorjaar terug en verdwijnt daarna volledig zonder achterlaten van littekens.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?