Huidaandoeningen

Keratoacanthoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een keratoacanthoom ?

Het keratoacanthoom is een goedaardige snelgroeiende huidtumor die meestal ontstaat op aan zon blootgestelde delen van het lichaam. Deze huidtumor verdwijnt spontaan zonder behandeling. Keratoacanthoom komt bij mannen ongeveer 3 keer zo vaak voor als bij vrouwen. Bij donkere rassen komt deze huidtumor weinig voor.

Hoe ontstaat een keratoacanthoom ?

Het ontstaan is waarschijnlijk gerelateerd aan zonblootstelling. Ook contact met teer en minerale oliën kunnen het ontstaan van een keratoacanthoom doen uitlokken.

Hoe ziet een keratoacanthoom eruit ?

Keratoacanthoom begint als een ronde roze bultje dat binnen enkele weken uitgroeit tot een 1 tot 2 cm grote tumor. Deze tumor is vaak symmetrisch van vorm, met een opgeworpen rand en met in het midden een bruinzwart korstje. Soms krijgt de tumor wel een afmeting van zo’n 5 cm in doorsnee; we spreken dan van een reuzen kerato-acanthoom. De tumor komt voor aan zonblootgestelde delen zoals de huid van hoofd en armen. Meestal wordt er één tumor afwijking gezien, soms meerdere tegelijk. Indien dit laatste optreedt, dient men bedacht te zijn op een stoornis van het afweersysteem van de patiënt.

Keratoacanthoom op de onderlip...
Keratoacanthoom op de onderlip…
...Na 10 weken is de tumor spontaan verdwenen, met achterlating van een ingezonken litteken
…Na 10 weken is de tumor spontaan verdwenen, met achterlating van een ingezonken litteken

Hoe wordt de diagnose van een keratoacanthoom gesteld ?

Het keratoacanthoom vertoont soms een gelijkenis met de kwaadaardige tumor plaveiselcelcarcinoom. Om deze reden wordt een keratoacanthoom dan ook vaak door uw huidarts preventief verwijderd en onderzocht. Het plaveiselcelcarcinoom groeit echter veel langzamer, is meestal niet symmetrisch van vorm en geneest nooit spontaan.

Wat is de behandeling van een keratoacanthoom ?

Indien de tumor zich op een gunstige lokalisatie bevindt, kan er worden afgewacht totdat de tumor spontaan verdwijnt. Meestal wordt de tumor echter preventief via een kleine operatie verwijderd vóórdat deze een te grote omvang aanneemt en mechanische bezwaren geeft. De tumor wordt dan onder plaatselijke verdoving verwijderd door middel van uitlepelen of excisie.

Wat kunt u zelf doen aan een keratoacanthoom ?

Niet zelf aan de tumor gaan zitten pulken; deze kan gaan bloeden of infecteren.

Gaat een keratoacanthoom vanzelf over ?

Na ongeveer 2 tot 3 maanden zal de tumor spontaan verdwijnen. Zij laat echter lelijke ingezonken littekens achter. In sommige gevallen kan de tumor echter weer terugkeren, zelfs na een operatieve verwijdering.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?