Huidaandoeningen

Keratosis pilaris

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is keratosis pilaris ?

Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening veroozaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes.
Keratosis pilaris ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en kan zowel bij jongens als bij meisjes optreden.

Hoe ontstaat keratosis pilaris ?

De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dw.z. aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts) en ook bij patiënten met de visschubbenziekte (zgn “ichthyosis vulgaris”).

Hoe ziet keratosis pilaris eruit ?

We zien kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van een kippevel. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten; er is doorgaans geen jeuk of pijn. Doordat bacterieën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaat er op sommige plaatsen kleine onstekingen en/of infecties waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen, bovenbenen en billen. Soms komt keratosis pilaris voor in het gezicht. De uitgebreidheid verschilt van persoon tot persoon.

Keratosis pilaris bij de donkere huid
Keratosis pilaris bij de donkere huid

Hoe wordt keratosis pilaris vastgesteld ?

Het beeld is voor de dermatoloog zo duidelijk dat er geen aanvullende onderzoeken nodig zijn om de diagnose te stellen.

Hoe wordt keratosis pilaris behandeld ?

Keratosis pilaris wordt niet altijd behandeld. Patiënten die last hebben van de ruwe huid kunnen een crème worden voorgeschreven die de hoornlaag oplost. Voorbeelden van hoornoplossende stoffen (=keratolyticum) zijn ureum, salicylzuur of vitamine A zuur. Het resultaat is dan een zachtere huid.

Wat kunt u zelf doen aan keratosis pilaris ?

Gebruik over het algemeen geen stoffen die de huid kunnen irriteren. Gebruik geen geparfumeerde huidverzorgingsprodukten. Er wordt aangenomen dat personen die deze afwijking hebben al in aanleg een “gevoelige” huid hebben die gemakkelijk kan irriteren of ontstoken raken (lees verder informatie “Droge huid”).

Gaat keratosis pilaris vanzelf over ?

De huidafwijking zal het gehele leven blijven bestaan met periodes van rust en verergeringen die elkaar afwisselen. Keratosis pilaris gaat dus vrijwel nooit vanzelf over.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?