Huidaandoeningen

Lichen nitidus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is lichen nitidus ?

Lichen nitidus is een goedaardige huidaandoening bestaande uit meerdere kleine meestal huidkleurige bultjes die weinig klachten geven. De aandoening komt meestal voor bij donkergekleurde mensen. Lichen nitidus lijkt qua verschijning veel op lichen planus en wordt hier ook vaak mee verward.

Hoe ontstaat lichen nitidus ?

De oorzaak voor lichen nitidus is onbekend. De vraag is nog steeds of lichen nitidus een aparte huidaandoening is of toch een variant van de meer bekende lichen planus.

Hoe ziet lichen nitidus eruit ?

We zien honderden niet-jeukende en niet-pijnlijke kleine bultjes , tussen de 1-2 mm in doorsnede. De voorkeurslokalisaties zijn de penis, de eikel en ook de buigzijden van de armen. De bultjes komen minder vaak voor in het gezicht of op andere plaatsen van de romp. In de donkere huid zijn de bultjes wit van kleur, in de blanke huid meer rood of roodbruin. De kleine bultjes hebben verscheidene vormen, rond, ovaal of veelhoekig.

Lichen nitidus op de penisschacht
Lichen nitidus op de penisschacht
Wittige bultjes in de donkere huid
Wittige bultjes in de donkere huid
Kleine rode bultjes in de blanke huid
Kleine rode bultjes in de blanke huid

Hoe wordt lichen nitidus vastgesteld ?

Omdat het klinisch beeld vaak lijkt op die van lichen planus wordt er altijd een huidbiopsie gedaan om de diagnose te bevestigen. Onder de microscoop kan lichen nitidus beter onderscheiden worden van lichen planus.

Hoe wordt lichen nitidus behandeld ?

Meestal is er geen behandeling nodig omdat de bultjes op bedekte delen zitten van het lichaam en totaal geen klachten geven. Bij cosmetische hinder kan een corticosteroïd zalf worden gebruikt. Bij uitgebreide vormen kan acitretine tabletten worden geprobeerd.

Wat is het beloop van lichen nitidus ?

Lichen nitidus is een chronische huidaandoening. De bultjes kunnen vanzelf minder worden maar gaan nooit helemaal weg. Sommige bultjes genezen met achterlating van donkere stipjes.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?