Huidaandoeningen

Lymphogranuloma venereum

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (253)
  • Laatste update: 28-03-2024
  • E-mail

Wat is lymphogranuloma venereum ?

Lymphogranuloma venereum (afgekort LGV) is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die in Nederland zeldzaam voorkomt. LGV wordt wel vaak gezien in tropische landen zoals Zuidoost Azië, Afrika, Centraal Amerika en het Caribische gebied. LGV is in Nederland dus een importziekte. Dat wil zeggen, het wordt gezien bij mensen die afkomstig zijn uit deze landen of bij Nederlanders die een onbeschermd seksueel contact hebben gehad met iemand uit één van de bovengenoemde tropische landen. In de afgelopen jaren hebben zich een aantal gevallen van mensen met een LGV gemeld bij de diverse SOA-poli’s in Nederland, met name in Rotterdam en in Amsterdam. Bij deze poli’s ging het voornamelijk om mannen die seks hebben met mannen. Desondanks kan de SOA ook voorkomen bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Opvallend is dat LGV vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat lymphogranuloma venereum ?

LGV is een SOA die veroorzaakt wordt door een variant van de Chlamydia bacterie. Het is echter niet dezelfde bacterie die de bekende plasbuisontsteking veroorzaakt maar een andere, namelijk die met de serotypen L1, L2 en L3. Vooral mensen die onbeschermde wisselende contacten hebben of aan onbeschermde anale seks doen lopen meer risico op een LGV infectie.

Wat zijn de symptomen van lymphogranuloma venereum ?

De infectie geeft in het begin weinig klachten. Gemiddeld 10-14 dagen na het oplopen van de infectie (soms al na 3 dagen, soms pas na 6 weken) kan er een klein, onopvallend bultje, blaasje of zweertje ontstaan op de penis of op de wand van de vagina, dat vervolgens weer na een paar dagen verdwijnt.  Vervolgens, meestal 2-6 weken later, ontstaat een pijnlijke lymfeklierzwelling, de zogeheten “bubo”. Bij mannen meestal in de liezen, vaak aan 1 kant, bij vrouwen zijn het juist de dieper in het bekken gelegen klieren die gaan opzetten (met als klacht pijn in de onderbuik of lage rugpijn). De klieren kunnen heel groot worden, en bijna op springen staan vanwege ontstekingsvocht dat zich ophoopt in de lymfklieren. Soms breken de klieren ook spontaan door en loopt het vocht af. In dit stadium kunnen ook algemene ziekteverschijnselen aanwezig zijn, zoals koorts, koude rillingen, een griep-achtig gevoel, spierpijn en gewrichtspijn. Wanneer mensen de infectie via onbeschermde anale seks hebben opgelopen ontstaat er een bloederige ontsteking in de anus en endeldarm (proctitis). Klachten kunnen dan bestaan uit pijnlijke darmkrampen, pussende en bloederige ontlasting en loze aandrang.

"Bubo" in de lies
“Bubo” in de lies

Hoe wordt de diagnose van lymphogranuloma venereum gesteld ?

Om de diagnose LGV vast te stellen worden een aantal onderzoeken gedaan. Er wordt een uitstrijkje genomen van het wondje aan de anus. Ook kan er een huidbiopsie worden afgenomen van een verdacht bultje. Het afgenomen materiaal wordt vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van DNA van de LGV bacterie. Dit onderzoek heet de “Polymerase Chain Reaction”, afgekort PCR. Ook kan er bloedonderzoek worden gedaan. In het bloed kan worden gezien of er antistoffen zijn gevormd tegen de Chlamydia typen L1, L2 of L3 die deze infectie veroorzaakt hebben.

Wat is de behandeling van lymphogranuloma venereum ?

Lymphogranuloma venerum is goed te genezen met een antibioticakuur. De eerste keuze is doxycycline. De behandeling is langdurig, meestal 3 weken. Het is belangrijk om de voorgeschreven kuur altijd helemaal af te maken. Ook als de klachten al eerder verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen aan lymphogranuloma venereum ?

Het kan zijn dat ook de seksuele partner(s) een LGV infectie heeft (hebben). Het is daarom belangrijk dat deze zich laat (laten) onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt voorkomen dat partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Indien er toch gemeenschap plaats vindt wordt het gebruik van een condoom aangeraden. Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts. Bij zeer grote gezwollen lymfklieren, die op springen staan, kan het vocht door middel van een naald en een spuit worden opgezogen, zodat de druk er af is en de pijn minder.

Wat is het beloop van lymphogranuloma venereum ?

Indien de infectie ernstig verlopen is kunnen later, soms zelfs jaren later problemen optreden veroorzaakt door de ontstekingen en lymfklierzwellingen. Met name in en rond de anus kunnen chronische ontstekingen ontstaan, soms ontstaan abcessen en fistels. De klachten die daarbij horen zijn pijn, koorts, loze aandrang en kramp, jeuk rond de anus, pus uitvloed, of bloederige diarree. De anus kan door de chronische ontstekingen uiteindelijk ernstig beschadigd raken waarbij chirurgisch ingrijpen nodig kan zijn. Ook kunnen lymfevaten beschadigd en verstopt raken.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.