Huidaandoeningen

Naevus van Hori / Hori’s nevus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is de naevus van Hori  (Hori’s nevus)?

De naevus van Hori is een verworven pigmentstoornis van het gezicht die bij voornamelijk Aziatische vrouwen van adolescente en middelbare leeftijd wordt gezien. Het is echter nog onbekend hoe vaak het voorkomt onder Aziaten. Ook de oorzaak is nog onbekend. Een andere benaming voor naevus van Hori is de “bilaterale verworven dermale melanocytose”. De term “bilateraal” geeft aan dat de pigmentafwijkingen aan beide kanten van het gezicht optreedt. De naevus van Hori is eigenlijk de verworven vorm van de naevus van Ota. Dit laatste is ook een pigmentstoornis, maar is in tegenstelling tot de naevus van Hori, al vanaf de geboorte of kinderjaren zichtbaar. Omdat de naevus van Hori vaak bij vrouwen voorkomt wordt het vaak verward met de meer bekende melasma (zwangerschapsmasker).

Hoe ontstaat de naevus van Hori ?

De pigmentafwijkingen ontstaat door een ophoping van pigmentvormende cellen (melanocyten) in de lederhuid. Hierdoor ontstaan de kenmerkende bruine-, grijze- en/of blauwe verkleuringen in de huid. Hoe de pigmentcellen daar zijn ontstaan of beland is nog onbekend. Risicofactoren voor het krijgen van de naevus van Hori vormen een Aziatische oorsprong, het vrouwelijk geslacht en genetische predispositie. Patiënten vertellen wel vaak dat de vlekken voor het eerst zichtbaar zijn na zwangerschap en/of zonblootstelling. Hierdoor is het onderscheid met melasma (zwangerschapsmasker) soms moeilijk te maken.

Hoe ziet de naevus van Hori eruit ?

We zien bruine, of blauw-grijze verkleuringen in het gezicht, voornamelijk op de jukbeenderen en op de wangen, maar soms ook op de oogleden, voorhoofd en slapen. In tegenstelling tot de naevus van Ota komt de naevus van Hori niet voor op het oogwit. Wanneer naevus van Hori rondom de ogen voorkomt kan het lijken alsof de persoon donkere kringen heeft rondom de ogen.

Naevus van Hori op de jukbeenderen
Naevus van Hori op de jukbeenderen
Naevus van Hori onder de ogen, én mevrouw heeft ook melasma op haar voorhoofd
Naevus van Hori onder de ogen, én mevrouw heeft ook melasma op haar voorhoofd
Naevus van Hori veroorzaakt ook donkere kringen rondom de ogen
Naevus van Hori veroorzaakt ook donkere kringen rondom de ogen

Hoe wordt de diagnose naevus van Hori gesteld ?

Vanwege de sterke gelijkenis met de naevus van Ota en melasma wordt aangeraden om een huidbiopsie te doen. De diagnose wordt dan onder de microscoop door de patholoog-anatoom vastgesteld. In sommige gevallen komt bij dezelfde persoon zowel een naevus van Hori als een melasma samen voor.

Wat is de behandeling van de naevus van Hori ?

In tegenstelling tot melasma zal de naevus van Hori niet reageren op plaatselijke behandelingen zoals een bleekcrème, peeling of microdermabrasie. De pigmentcellen liggen daarvoor te diep in de lederhuid. De beste behandeling voor de naevus van Hori is een lasertherapie. Lasers die hiervoor in aanmerking komen zijn de Q-switched ruby laser, Q-switched alexandrite laser of de Q-switched Nd:YAG laser. Meerdere behandelingen zijn nodig ( minimaal 2-4) voor een bevredigend resultaat. Een risico bij laserbehandeling, en dit geldt zeker voor Aziatische huidtypen, is het optreden van donkere verkleuringen na de laser. Een aanvullende behandeling met een bleekcrème kan dan nodig zijn om deze bijwerking te verminderen. Wanneer er ook een melasma aanwezig is, dient deze ook te worden meebehandeld. Bij alle behandelingen geldt dat er overdag een zonnebrandmiddel moet worden gebruikt met een hoge factor (spf 50+).

Wat kunt u zelf doen als u de naevus van Hori heeft ?

  • Gebruik overdag bij zonblootstelling een zonnebrandmiddel met een hoge factor (spf 50+).
  • Koop geen blekende crèmes, omdat deze niet zullen gaan werken
  • U mag de vlekken overdag ook camoufleren met foundation

Gaat de naevus van Hori vanzelf over ?

Helaas gaat de naevus van Hori niet vanzelf over. De vlekken zullen alleen maar meer worden, zeker wanneer u de gezichtshuid niet goed beschermt tegen zonblootstelling. Gelukkig blijft de naevus van Hori goedaardig; er is nog nooit een huidkanker ontstaan uit deze pigmentafwijking.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!

Vraag het de huidarts

De meest gestelde vragen over Pigmentvlekken op een rijtje.
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?