Huidaandoeningen

Neonatale pustuleuze melanose

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is neonatale pustuleuze melanose ?

Neonatale pustuleuze melanose (afgekort NPM) is een goedaardige, zeldzame, voorbijgaande huidaandoening van onbekende oorzaak die men vooral bij donkergekleurde baby’s ziet. De Engelsen noemen de aandoening ook wel “transient neonatal pustular melanosis”.

Hoe ontstaat neonatale pustuleuze melanose ?

De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht aan een verstopping van de talgklieruitvoergangetjes, maar de meningen hierover zijn verdeeld.

Hoe ziet neonatale pustuleuze melanose  eruit ?

NPM presenteert zich meestal al bij de geboorte. Men ziet meerdere tot tientallen puskopjes en blaasjes die na openbarsten donkere vlekjes met een ringvormige schilferrandje achterlaten. De afwijkingen bevinden zich meestal op de romp (met name de onderrug en billen) en ledematen , maar ook aan de kin, op het voorhoofd en ter hoogte van de hals. De handpalmen en de voetzolen kunnen ook meedoen. De algemene gezondheid van de baby blijft intact.

Hoe wordt de diagnose van neonatale pustuleuze melanose gesteld ?

Meestal kan aan de hand van het klinisch beeld de diagnose NPM worden gesteld. Bij atypische presentaties wordt er een huiduitstrijkje gedaan van een pustel. Dit wordt onder de microscoop bekeken om NPM van erythema toxicum neonatorum (ETN) te onderscheiden. Huidkweken op bacteriën, schimmels en het herpesvirus worden soms gedaan om een infectie uit te sluiten.

Moet neonatale pustuleuze melanose worden behandeld ?

Een behandeling is niet nodig omdat NPM spontaan verdwijnt. De pustels verdwijnen spontaan binnen enkele dagen; de donkere vlekjes verdwijnen pas na enkele weken tot maanden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?