Huidaandoeningen

Pityriasis lichenoides

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (222)
  • Laatste update: 28-03-2024
  • E-mail

Wat is pityriasis lichenoides ? 

Pityriasis lichenoides is een zeldzame goedaardige huidaandoening van onbekende oorsprong die voornamelijk optreedt bij het mannelijk geslacht. De aandoening komt meestal voor op kinder- of jong volwassen leeftijd (gemiddeld; rond 30ste jaar)

Hoe ontstaat pityriasis lichenoides ?

De oorzaak is onbekend. Een virus infectie wordt gesuggereerd, maar de verwekker is tot nu toe nog niet gevonden. Vooralsnog wordt er aangenomen dat de aandoening niet besmettelijk is.

Hoe ziet pityriasis lichenoides eruit ?

Er bestaan twee vormen, de acute en de chronische vorm die in elkaar kunnen overgaan. Soms worden beide huidafwijkingen tegelijkertijd bij dezelfde persoon aangetroffen. Voor beide vormen zijn de voorkeurslokalisaties de armen en benen, de romp en billen. De afwijkingen geven meestal geen klachten; soms is er jeuk of een branderige gevoel.

1. ACUTE VORM.
Deze vorm wordt ook wel genoemd pityriasis lichenoides et varioliformis acuta (afgekort PLEVA) of de ziekte van Mucha-Habermann. Hierbij zien we binnen een korte tijd op het lichaam een uitslag bestaande uit rode wat schilferende bultjes opkomen, waar in het midden een blaasje of puskopje ontstaat dat indroogt met vorming van een zwart necrotisch korstje en een pokdalig litteken kan achterlaten (vandaar de term “varioliformis” = net als bij pokken) . In dezelfde persoon kunnen de verschillende stadia gelijktijdig aanwezig zijn. Bij sommige gevallen kunnen het gelaat en de slijmvliezen ook zijn aangedaan. Ook kan de ziekte gepaard gaan met koorts of algehele malaise (met of zonder gewrichstpijn).

2. CHRONISCHE VORM
Hierbij zien we meerdere 3-10 mm grootte roodbruine plekjes bedekt met een typische “mica”- achtige schilfering. Deze plekjes genezen doorgaans zonder littekenvorming maar kunnen wel lichtere of juist donkere restplekjes achterlaten wat soms bij de donkere huid cosmetisch storend kunnen zijn.

Acute vorm, verschillende stadia
Acute vorm, verschillende stadia
Typische mica schilfering bij de chronische vorm
Typische mica schilfering bij de chronische vorm

Hoe wordt de diagnose gesteld van pityriasis lichenoides ?

De diagnose wordt altijd bevestigd met een huidbiopsie

Wat is de behandeling van pityriasis lichenoides ?

Voor beide vormen kan uw huidarts kiezen uit een aantal behandelmogelijkheden die wisselende successen hebben.

ACUTE VORM
1. UVB lichttherapie, evt. PUVA therapie
2. Systemische middelen
– prednisolon kuur
– co-trimoxazol, doxycycline, tetracycline of erythromycine antibiotica kuur
– methotrexaat, dapson
3. Lokale middelen, zoals corticosteroïden en vette basiszalven

CHRONISCHE VORM
1. UVB lichttherapie, evt. PUVA therapie
2. Lokale middelen, o.a. corticosteroïden

Wat kunt u zelf doen aan pityriasis lichenoides ?

In de zomermaanden kunt u de aangedane huiddelen aan natuurlijk zonlicht blootstellen. Vraag eerst aan uw huidarts welke richtlijnen u hiervoor dient te volgen.

Wat is het beloop van pityriasis lichenoides ?

De aandoening kan enkele weken (meestal 2 tot 4 weken) tot maanden (soms 3 tot 6 maanden) aanhouden om daarna spontaan te verdwijnen. De acute vorm verdwijnt in de regel sneller dan de chronische vorm, maar kan wel op den duur overgaan in de chronische vorm. Bij sommige blijven de huidafwijkingen jaren bestaan met periodes van vermindering en verslechtering. Soms is er een seizoensinvloed; tijdens de wintermaanden zien we verergering, bij zonblootstelling juist verbetering.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.