Huidaandoeningen

Riehl’s melanose

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is Riehl’s melanose ?

Deze goedaardige pigmentstoornis werd voor het eerst door de Weense arts Riehl in 1917 beschreven. “Melanose” verwijst naar de donkere vlekken die bij deze afwijking op het gelaat te zien is. Vanwege de relatie met contactallergie wordt deze aandoening ook wel genoemd “pigmented contact dermatitis” (oftewel “ gepigmenteerde contact dermatitis”). Riehl’s melanose wordt vooral gezien bij mensen met een donkere huidtype.

Hoe ontstaat Riehl’s melanose ?

Men neemt aan dat de huidafwijkingen zijn ontstaan na een contact-allergische reactie. De verantwoordelijke contactallergenen zitten verwerkt in diverse cosmetica producten . Tot nu toe zijn de volgende stoffen (met Engelse benamingen) herkend als veroorzakers van Riehl’s melanose: Brilliant lake red, musk ambrette, Sudan I, hydroxycitronellal, benzyl salicylate, jasmine, cananga oil, lemon oil, geraniol. Veel van deze stoffen zijn al uit de cosmetica industrie verwijderd, waardoor Riehl’s melanosis niet meer zo vaak meer wordt gezien.

Hoe ziet Riehl’s melanose eruit ?

Binnen korte tijd ontstaan er (donker) bruine of blauw-grijze egaal gekleurde vlekjes op het gelaat, meestal het voorhoofd, wangen en de hals. Soms gaan de afwijkingen gepaard met jeuk. Bij ernstige gevallen is het hele gezicht en de hals aangedaan. Verschijnselen van ontsteking zoals roodheid, zwelling en schilfering zijn bij de donkere huid niet of nauwelijks te zien; in plaats daarvan ontstaan dus de donkere verkleuringen. Bij melasma zijn de donkere vlekjes grilliger van patroon en vooral in het midden van het gezicht (inclusief bovenlip en kin) aanwezig; bij Riehl’s melanose zitten de vlekjes met name aan de zijkanten van het gelaat en zijn meer diffuser van vorm.

Hoe wordt de diagnose gesteld van Riehl’s melanose ?

1. Plakproeven. Pas wanneer uw verhaal én de lokalisatie van de huidafwijkingen verdacht zijn voor een contactallergie krijgt u een afspraak voor een allergieonderzoek , de bekende “plakproeven”. U maakt 3 afspraken in 1 week (meestal maandag , woensdag en vrijdag). Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine “kamertjes” met pleisters op de rug geplakt. Op de tweede en vierde dag worden de pleisters weer verwijderd en de test afgelezen. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt.
2. Huidbiopsie. Om de diagnose te bevestigen en om andere op Riehls’ melanose gelijkende huidziektes uit te sluiten wordt meestal een huidbiopsie verricht.

Wat is de behandeling van Riehl’s melanose ?

Bij een bewezen contactallergie vormt het vermijden van de stoffen waarvoor u allergisch bent de basis tot genezing. De donkere vlekjes kunnen eventueel worden behandeld met uitwendige blekende middelen. Het gebruik van een zonwerende crème met een hoge factor is van belang om verdere verdonkering van de vlekken tegen te gaan gedurende zonnige dagen.

Wat kunt u zelf doen aan Riehl’s melanose ?

Voorkomen is beter dan genezen! Dat geldt ongetwijfeld voor een contactallergie. U dient die stoffen te vermijden waar u allergisch voor bent. Van uw huidarts heeft u een lijst of een folder meegekregen waarin stoffen opgesomd staan waarvoor u allergisch bent. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Gaat Riehl’s melanose vanzelf over ?

Een contact allergie voor een bepaalde stof behoudt u de REST VAN UW LEVEN ! Zolang de patiënt in contact blijft houden met de verantwoordelijke stoffen waarvoor hij/zij allergisch is, zullen de huidafwijkingen blijven bestaan of zelfs verergeren. Indien de stoffen worden vermeden is de verwachting groot dat de huidafwijking binnen 1 – 2 jaar zal verdwijnen !

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?