Huidaandoeningen

Schaamluis / Pediculosis pubis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is schaamluis ? 

Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). De Latijnse benaming is “pediculosis pubis”.

Wat veroorzaakt schaamluis ?

Schaamluis wordt veroorzaakt door een infectie met de schaamluis type “Phthirus pubis” . Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook door gezamenlijk gebruik van kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen.

Hoe ziet schaamluis eruit ?

Ongeveer twee weken na het seksuele contact met iemand die schaamluis heeft, kan jeuk in het schaamhaar ontstaan. De jeuk wordt veroorzaakt door luisjes. Meestal zitten de beestjes op het haar rond de geslachtsdelen en de anus. Maar soms ook in het okselhaar, borsthaar of haar op de dijen of rondom de navel. Zelfs in wimpers en wenkbrauwen!  De luisjes leven van het bloed van mensen. Ze laten rode of bruine ontlasting vallen. Deze plekjes zijn te zien in het ondergoed. De huid kan rood en geïrriteerd raken. Krabben tegen de jeuk helpt niet. Bovendien kan krabben infecties tot gevolg hebben.

Schaamluizen uitvergroot
Schaamluizen uitvergroot. Ze houden zich vast aan twee haartjes.
Schaamluizen en eitjes op de wimpers
Schaamluizen en eitjes op de wimpers
Honderden schaamluizen in het schaamhaar
Honderden schaamluizen in het schaamhaar

Hoe wordt de diagnose gesteld van schaamluis ?

Schaamluis kan men zelf vaststellen: aan de haren in het schaamhaar kan men puntjes zien zitten. Dit zijn de eitjes (neten) of de luisjes zelf. Een vergrootglas kan handig zijn bij het onderzoek. Bij twijfel, is het beter naar een arts te gaan. Als de schaamluis is opgelopen door seksueel contact, kan er ook sprake zijn van een andere soa hebben. Daarom is het verstandig om sowieso even naar de huisarts te gaan en eventueel een onderzoek te laten doen.

Wat is de behandeling van schaamluis ?

Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt niet tegen schaamluis. Bij de apotheek zijn middelen tegen luis te koop, bijvoorbeeld Loxozol lotion of crème of Prioderm lotion. De behandeling moet na een week worden herhaald. Dan is het zeker dat alle eitjes en luisjes dood zijn. Was de kleren die je vóór de behandeling aan had op minimaal 60°. Was ook het beddengoed, zodat de eitjes doodgaan. Laat matras en kussen luchten.

Wat kunt u zelf doen tegen schaamluis ?

Om te voorkomen dat de schaamluis terugkeert, is het belangrijk dat degene(n) met wie seksuele partners zich ook laten behandelen. Ook als er (nog) geen klachten zijn.

Kan schaamluis weer terugkeren ?

Het feit dat een persoon besmet is geweest met schaamluis en daarvoor met succes is behandeld wilt niet zeggen dat hij/zij deze SOA nooit meer kan oplopen. Integendeel, het is juist gebleken dat bij een nieuwe seksuele contact met een persoon die schaamluis heeft men deze SOA steeds opnieuw kan oplopen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?