Huidbehandelingen

Adapaleen gel / Differin® gel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is adapaleen gel bedoeld ? 

Adapaleen gel is geschikt voor de behandeling van (milde) acné in het gezicht, op de borst en op de rug, waarbij puistjes en mee-eters op de voorgrond staan.

Hoe werkt adapaleen gel ?

Adapaleen is een retinoïde-achtige (vitamine A zuur) verbinding. Lokaal op de huid aangebracht adapaleen vermindert de ontstekingscomponent van acné en remt de vorming van mee-eters door het normaliseren van de uitrijping van de opperhuid, talgklieren en haarzakjes.

Hoe gebruikt u adapaleen gel ?

U dient eerst de huid te reinigen met een renigingsgel of wasemulsie die speciaal tegen de acne huid bedoeld is. Deze reinigingsmiddels is bedoeld om de dode huidcellen te verwijderen en de huid soepeler te maken. Meestal bevatten dergelijke middel de stof salicylzuur.  Na het drogen van de huid brengt u een dunne film van de gel aan op de huid. Smeer de gel zoveel mogelijk alleen op de met de acné aangetaste huiddelen. Na gebruik de handen wassen. Deze behandeling kunt u het beste vóór het slapen gaan of aan het eind van de dag uitvoeren.

Wat zijn de verwachte resultaten van adapaleen gel ?

De symptomen van acné kunnen in de eerste weken van de behandeling verergeren. Verbetering treedt in het algemeen na 3–4 weken op, een maximaal effect wordt vaak pas na 3–4 maanden bereikt. Na beëindiging van de behandeling kan de acné weer terugkomen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van adapaleen gel ?

Voorbijgaande irritatie van de huid (branderigheid, warmtegevoel, stekend gevoel, droge huid, schilfering, broze huid). Bij contact met het oog zijn zelden ooglidoedeem en oogirritatie gemeld.

Waar moet u op letten wanneer u adapaleen gel gebruikt ?

ALGEMEEN

  • Niet gebruiken bij ernstige acne, waarbij grote delen van de huid zijn aangedaan.
  • Contact met ogen, lippen, slijmvliezen, beschadigde huid of eczeemhuid vermijden. Bij contact met het oog de gel onmiddellijk met lauw water uitspoelen.
  • Gelijktijdige toepassing van andere lokale middelen bij acne (bijv. vitamine A zuur of benzoylperoxide) of van cosmetica en zeep met sterk uitdrogend effect kan de huidirritatie verergeren. Bij ernstige irritatie minder frequent aanbrengen of de behandeling staken.

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
De klinische ervaring met uitwendig gebruik van adapaleen tijdens zwangerschap is beperkt. Schadelijkheid bij gebruik tijdens zwangerschap is echter theoretisch wel mogelijk. Het oraal innemen van deze groep van geneesmiddelen (=retinoïden) kan leiden tot aangeboren misvormingen. Het advies is om dit middel NIET te gebruiken tijdens zwangerschap. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die adapaleen gebruiken dienen adequate anti-conceptie te gebruiken. Gebruik tijdens borstvoeding wordt afgeraden.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Waarschuw uw arts of apotheker altijd indien bij u een bijwerking optreedt die niet wordt vermeld in deze folder.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?