Huidbehandelingen

Cryochirurgie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is cryochirurgie bedoeld ?

Patiënten met een bepaalde vorm van huidkanker (kwaadaardigheid) die op advies van uw huidarts het beste met behulp van een cryochirurgie behandeld moet worden. Meestal gaat het om huidkanker van het type “basaalcelcarcinoom”. Deze behandeling wordt zowel in het gelaat als elders in het lichaam toegepast.

Wat houdt cryochirurgie in ?

DE PLAATSELIJKE VERDOVING
Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied schoongemaakt met chloorhexidine (een desinfecterend middel). De betreffende huidafwijking wordt dan eerst plaatselijk verdoofd met een injectie. Hierbij voelt u eerst een klein prikje van de injectienaald. Vervolgens wordt de verdovingsvloeistof ingespoten; meestal voelt dit wat branderig aan. Door het inspuiten zal het betreffend gebiedje tijdelijk opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden; dit gebiedje is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.

DE CRYOCHIRURGIE
Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof, waardoor de kankercellen worden bevroren en kapot gemaakt. Na de verdoving, zoals hierboven beschreven, wordt het kwaadaardige weefsel weggekrabd, wat een vervelend gehoor kan zijn. Door dat wegkrabben ontstaat er een wond, die twee maal achter elkaar bevroren wordt, met een korte pauze ertussen om de plek te laten ontdooien. Het bevriezen zelf voelt u niet. Het is wel mogelijk dat u wat spetters voelt op de omliggende huid. Dit kan geen kwaad.

DE CRYOCHIRURGIE  VLAK BIJ HET OOG
U krijgt een plaatselijke verdoving vlak naast het oog en een verdovende oogdruppel in het oog. Op uw oogbol wordt een dopje geplaatst ter bescherming van het oog, wat vervelend is maar geen pijn doet. Hierna volgt de cryochirurgie, zoals hierboven beschreven staat. Na het vriezen wordt het dopje weer uit uw oog verwijderd. Uw oog wordt een week lang afgedekt met een oogkapje. U mag dan geen auto rijden. U krijgt een recept voor een oogzalf die u twee maal per dag in het oog moet gebruiken. Na een week komt u terug voor controle.

DE CRYOCHIRURGIE AAN HET ONDERBEEN
Wondjes aan het onderbeen genezen over het algemeen erg langzaam. Om de genezing te bevorderen krijgt u na de behandeling een verband, vanaf uw tenen tot in de knieholte. Dit verband dient u te dragen zolang de wond bestaat of zolang de hechtingen nog in de wond zitten. Vanwege dit verband is het raadzaam een wat ruimere schoen aan te trekken.

VERZORGING VAN DE WOND
Door de behandeling heeft u een wondje gekregen wat u TWEE KEER daags dient te verbinden. De wond eerst schoonmaken met water. U mag ook onder de douche, daarna verbinden met:
– een wondbedekker (meestal een steriele gel) direct op de wond
– een steriel pleisterverband
Deze beide middelen dient u met het meegegeven recept bij uw apotheek af te halen. De eerst volgende wondcontrole vindt over twee weken plaats bij ons op de polikliniek.

Wat zijn de verwachte resultaten van cryochirurgie ?

– Afhankelijk van de plaats waar u behandeld bent, de grootte van de plek en de tijd van het vriezen, kan de genezing twee tot negen weken duren. Door het vriezen ontstaat er binnen enkele uren een zwelling vooral in het gezicht. Die zwelling verdwijnt na enkele dagen.
– De cryochirurgie vormt in de meeste gevallen het sluitstuk van de behandeling van uw huidgezwel. In het geval van een basaalcelcarcinoom ligt de kans op een recidief tumor (= terugkeer van de tumor) , 5 jaar na de eerste behandeling, tussen de 0 en 16.5 %. De kans op terugkeer is groter naarmate de tumor groter is. Indien de tumor éénmaal is teruggekeerd is de kans nog groter dat deze voor een tweede keer terugkomt (tussen de 12-27%).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van cryochirurgie ?

– De cryochirurgie gaat bijna altijd gepaard met littekenvorming, bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Bij sommige patiënten is er na een paar maanden haast niets meer te zien van het litteken. De verschillen in genezingswijze hebben vooral te maken met uw huidtype. Soms treedt er ter plaatse een verdunning op van de huid. Bij een behandeling bij de wenkbrauw of andere behaarde gebieden kan er een plaatselijke haaruitval optreden.
– Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen (bij voorkeur Paracetamol), echter geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen.
– Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een behandeling in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt.
– Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Waar moet u op letten als u met cryochirurgie wordt behandeld ?

– Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf aan de arts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak.
– Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. een bepaalde hartafwijking. Als u een hartafwijking heeft dient u dit aan de arts te melden voordat de afspraak voor behandeling is gemaakt.
– Geef aan of u een allergie heeft,(jodium, rode pleister e.d.)!
– Omdat de behandelde huid nog dun is kan het gemakkelijk verbranden in de zon. Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoringen ter plaatse geven ; de litteken kan te donker worden. Daarom is het aan te raden om op zonnige dagen een zonwerende crème op de behandelde huid aan te brengen. Doe dit echter pas nadat de behandelde huid al weer dicht is.

NACONTROLE
Het is de bedoeling dat de behandelde plek en de rest van uw huid regelmatig gecontroleerd wordt. Afhankelijk van de soort huidkanker duurt deze controleperiode 5 tot 10 jaar. Deze controle gebeurt  bij de dermatoloog waar u al onder behandeling was.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?