Huidbehandelingen

Dovobet® zalf

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is Dovobet® zalf  bedoeld ?

Dovobet® zalf is bestemd voor een lokale behandeling (uitwendig gebruik) bij patiënten met milde tot matig ernstige vormen van psoriasis.

DOVOBET® ZALF MAG NIET WORDEN GEBRUIKT BIJ PATIËNTEN MET

 • bekende stoornissen in de kalk stofwisseling
 • verhoogde kalkgehalte in het bloed
 • huidinfecties veroorzaakt door schimmels, virussen of bacteriën, infecties door parasieten, huidaandoeningen in relatie tot tuberculose of syfilis, rosacea, peri-orale dermatitis, acné vulgaris, huidatrofie, striae atrophicae, fragiliteit van de huidvaten, ichthyosis, acné rosacea, (open) wonden, peri-anale en genitale jeuk.
 • psoriasis guttata, psoriasis erythrodermica, exfoliatieve psoriasis en psoriasis pustulosa.
 • ernstige nier- of leverfunctiestoornissen.
 • overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de zalf

Wat houdt de behandeling in met Dovobet® zalf

SAMENSTELLING

Dovobet® is een zalf en bevat calcipotriolhydraat, overeenkomend met calcipotriol 50 microgram/g plus betamethasondipropionaat, overeenkomend met betamethason 0,5 mg/g. Calcipotriol is een vitamine D afgeleide en betamethasondipropionaat een corticosteroïd.

WERKING
Deze combinatiezalf remt de verhoogde celaanmaak, zorgt ervoor dat de nieuwe huidcellen volledig uitgroeien en remt de ontstekingsreactie van de huid.

DOSERING EN WIJZE VAN TOEDIENING
Gedurende de eerste 4 weken wordt Dovobet® zalf éénmaal daags op alle dagen van de week gebruikt op de psoriasisplekken. Na deze periode mag de zalf als onderhoudsbehandeling éénmaal daags naar behoefte worden gebruikt of naar voorschrift van de arts. De maximale dosis per dag bedraagt 15 g, de maximale dosis per week bedraagt 100 g. Het totaal te behandelen gebied mag niet meer bedragen dan 30% van het lichaamsoppervlak. Het gebruik van dit product wordt bij kinderen of adolescenten, jonger dan 18 jaar niet aangeraden.

Wat zijn de verwachte resultaten van Dovobet® zalf

Bij de meeste patiënten zie je snel resultaat, al binnen 1 week. De plekken worden dan minder rood en schilferig. Het resultaat is doorgaans optimaal na 4 weken dagelijks gebruik. Ook na langdurige gebruik is aangetoond dat de zalf de symptomen van psoriasis effectief kan onderdrukken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Dovobet® zalf

De behandeling met Dovobet® zalf wordt door de meeste patiënten goed verdragen. Soms kun je wat irritatie merken na het aanbrengen van de zalf zoals jeuk of branderig gevoel of roodheid. Deze klachten zijn niet ernstig en zijn voorbijgaand. Bij zeer langdurig dagelijks gebruik kan de huid dunner worden en kunnen er rood-blauwe plekken ontstaan, omdat de bloedvaatjes verwijden. Om deze redenen dient u Dovobet® zalf maximaal 4 weken achter elkaar te gebruiken. Overleg na deze periode met uw arts over de verdere behandeling.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen als u Dovobet® zalf gebruikt

– Patiënten moeten hun handen wassen na het aanbrengen van Dovobet® om het onbewust verspreiden van het middel naar andere lichaamsgebieden, vooral het gezicht, te voorkomen.

– Het is af te raden om direct na het aanbrengen van Dovobet® te gaan zonnen, onder een zonnebank te gaan liggen of lichttherapie te doen. Er bestaat een kleine kans dat de huid hierdoor bruiner wordt op de plaats waar het middel is aangebracht. Deze bruine verkleuring verdwijnt gelukkig weer zodra de behandeling is gestopt. U kunt uiteraard gewoon naar buiten gaan of het middel aanbrengen NA het zonnebaden.
– Dovobet® zalf dient niet te worden gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

 

Download

Patientenbrochure Dovobet zalf mei 2016

Nieuw Dovobet Gel Applicator

Xamiol is hetzelfde als Dovobet Gel

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?