Huidbehandelingen

Enstilar®

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is Enstilar®?

Enstilar® is een spray-schuim dat op de huid wordt gebruikt om psoriasis vulgaris bij volwassenen te behandelen. Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt doordat de huidcellen te snel aangemaakt worden. Dit veroorzaakt roodheid, schilfering en verdikking van de huid. Het spray-schuim ziet eruit als witte sneeuwachtige vlokjes. Het geeft een dunne witte laag, het is niet vergelijkbaar met schuim zoals mousse voor in het haar of scheerschuim.

Hoe werkt Enstilar® ?

Dit middel bevat calcipotriol (een stof die is afgeleid van vitamine D) en betamethason (een corticosteroïd). Calcipotriol helpt de groeisnelheid van huidcellen terug te brengen naar de normale snelheid en betamethason helpt de ontstekingsreactie te verminderen.

Hoe gebruik ik Enstilar®?

Dit middel is bedoeld om direct op de psoriasishuid aan te brengen (door middel van sprayen). Was eerst uw handen. Volg dan de volgende stappen

  1. Schud de spuitbus gedurende enkele seconden voor gebruik.
  2. Houd de spuitbus tenminste 3 centimeter van het te behandelen gebied. De spuitbus kan tijdens het sprayen in iedere gewenste positie worden gehouden, behalve horizontaal.
  3. Spray direct op de aangedane huid
  4. Wrijf voorzichtig het spray-schuim in op ieder aangedaan huidgebied.
  5. Was uw handen goed na het aanbrengen van de medicatie (tenzij u het middel gebruikt om uw handen te behandelen). Dit voorkomt dat u het spray-schuim per ongeluk aanbrengt op andere lichaamsdelen (met name gezicht, mond en ogen). Plaats de dop terug op de spuitbus.

Wat moet ik doen als het spray-schuim op gezonde huid is gekomen?

Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat er spray-schuim op gezonde huid terecht komt. Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren, dan is dat niet erg. Veeg het er dan af met een doekje. Indien u per ongeluk het schuim hebt aangebracht op uw ogen, mond, geslachtsdelen of, indien u borstvoeding geeft, op uw borsten, was of spoel het schuim dan goed af.

Hoe snel merk ik het effect van dit geneesmiddel?

Wanneer u zich houdt aan de voorschriften van uw arts, kunt u meestal binnen enkele weken de eerste effecten van de medicatie ervaren. De mate waarin deze behandeling effectief is, verschilt per persoon. Meestal worden eerst de psoriasisplekken minder schilferig en kan de (voorheen onderliggende) roodheid daardoor meer opvallen. De roodheid verdwijnt vaak wat later. Ook kan de jeuk binnen enkele weken minder worden. De aanbevolen behandelperiode is 4 weken. Uw arts kan anders besluiten.

Hoeveel Enstilar® mag ik maximaal gebruiken?

Het maximale gebruik per dag is 15 gram Enstilar®. Dit betekent dat u uw volle spuitbus minimaal 4 dagen lang zou moeten kunnen gebruiken. In geval u ook nog andere medicatie gebruikt, houdt er rekening mee dat de maximale hoeveelheid van 15 gram per dag geldt voor alle producten tezamen die calcipotriol bevatten. Wanneer u 2 seconden onafgebroken de medicatie sprayt, levert dit ongeveer 0,5 gram Enstilar® op. Als richtlijn geldt dat hiermee een oppervlak ter grootte van 1 volwassen hand behandeld kan worden. U mag tevens niet meer dan 30% van het lichaams-oppervlak per keer behandelen met dit medicijn. Dit is vergelijkbaar met 30 keer het huidoppervlak van 1 volwassen hand.

Laat het spray-schuim vlekken na?

Ja, Enstilar® is een product dat vetvlekken kan geven in kleding en beddengoed. Let erop dat u na het aanbrengen van de medicatie geen stoffen draagt die gevoelig zijn voor vetvlekken. Draag bijvoorbeeld na het aanbrengen van de behandeling geen satijn of zijde en gebruik geen satijnen dekbedovertrek.

Mag ik direct na de behandeling de zon in?

Het is verstandig na gebruik van deze medicatie overmatige blootstelling van de behandelde huid aan de zon te vermijden. Dit geldt ook voor blootstelling aan UV-stralen door middel van een zonnebank of bij lichttherapie. Uw huid kan door deze medicatie gevoelig zijn voor licht. Aangezien u het spray-schuim slechts eenmaal per dag hoeft aan te brengen, kunt u Enstilar® beter aanbrengen in de avonduren, wanneer u niet meer de zon in gaat.

Hoe bewaar ik Enstilar®?

Bewaar de spuitbus beneden 30°C en houd deze buiten het zicht en bereik van kinderen en huisdieren. Een geopende spuitbus is 6 maanden houdbaar.

Welke bijwerkingen geeft Enstilar®?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen geven, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De meest gemelde bijwerkingen tijdens een behandeling met Enstilar® zijn reacties op de toedieningsplaats. Hierbij valt te denken aan jeuk, een branderig of prikkend gevoel en/of roodheid van de huid. Mocht uw huid geïrriteerd raken, overleg dan met uw arts.

Bij langdurig dagelijks gebruik kan de huid dunner worden. Ook kunnen huidstriemen (striae) ontstaan en onderhuidse bloedvaten zichtbaarder worden. Wanneer per ongeluk een beetje spray-schuim op uw gezonde huid terecht komt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Probeer het wel zoveel mogelijk te vermijden. Een uitgebreid overzicht van mogelijke bijwerkingen van Enstilar® vindt u in de bijsluiter.

Wanneer mag ik dit geneesmiddel niet gebruiken?

Deze medicatie is niet geschikt voor gebruik bij psoriasis pustulosa of psoriasis erythrodermica. Raadpleeg uw arts als u twijfelt of u deze vormen van psoriasis hebt. Daarnaast is het middel niet geschikt voor gebruik in het gezicht of op de geslachtsdelen, op slijmvliezen of in huidplooien (liezen, oksels, onder de borsten). De huid is op deze plekken dunner waardoor de werking van het geneesmiddel te sterk kan zijn. Gebruik het ook niet op grote plekken beschadigde huid en dek het behandelde gebied niet af met een verband of plastic folie. Tevens kunt u het geneesmiddel niet gebruiken als u problemen hebt met de hoeveelheid calcium in uw bloed of als u allergisch bent voor 1 van de stoffen in het geneesmiddel. Deze stoffen vindt u in de bijsluiter. Tot slot kunt u dit geneesmiddel beter niet gebruiken indien uw huid is geïnfecteerd door een virus, een schimmel, bacteriën of een parasiet. In de bijsluiter vindt u meer adviezen.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef ?

Als u zwanger bet of borstvoeding geef kunt u dit middel beter niet gebruiken

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Waarschuw uw arts of apotheker indien u bijwerkingen bemerkt waar u zorgen over maakt en/of die niet in de bijsluiter vermeld staan. Veel informatie kunt u ook vinden op www.enstilar.nl

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?