Huidbehandelingen

Handen en voeten PUVA

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is handen en voeten PUVA bedoeld ?

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende huidafwijkingen aan de handen en/of aan de voeten, o.a. psoriasis/pustulosis palmoplantaris, eczema hyperkeratoticum et rhagaditiforme, necrobiosis lipoidica, granuloma annulare en bepaalde nagelafwijkignen (w.o. “twenty-nail dystrophy”).

Wat houdt handen en voeten PUVA in ?

De handen en/of voeten PUVA- therapie (in de wandelgangen ook wel genoemd “To-PUVA”) bestaat uit twee lichtbehandelingen per week gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en van de reactie van de huidaandoening op de behandeling.
De behandeling wordt gecombineerd met het uitwendig aanbrengen op de afwijkende huiddelen van een stof die de huid gevoeliger maakt voor de UVA stralen. Hierdoor kan de UVA bestraling effectiever werken. De lichtgevoelige stof is een psoraleen. Psoralenen zijn van plantaardige herkomst (bereklauw) en zijn verwerkt in een zalf, gelvorm of vloeistof.
U krijgt als u op de afspraak komt een potje met psoraleen gel om uw handen en/of voeten in te smeren.

HET AANBRENGEN VAN HET PSORALEEN
– De gel dun aanbrengen.
– Voeten helemaal insmeren tot aan de enkels.
– Handen helemaal insmeren tot aan het polsknobbeltje.
– Het is belangrijk om de handen en/of voeten altijd op precies dezelfde manier in te smeren. Dit is om verbranding van de huid te voorkomen.
– De gel moet 10 minuten intrekken.
– Oppassen dat u niet met ingezalfde vingers aan uw gezicht of andere huiddelen komt, omdat u daar dan zou kunnen verbranden na blootstelling aan UVA-licht.

DE LICHT THERAPIE
Er bestaat een lichtbak waarbij tegelijkertijd handen-en voeten kunnen worden belicht maar ook een lichtbak voor belichting van alleen de handen of alleen de voeten.

– Nadat de gel 10 minuten heeft ingewerkt assisteert een verpleegkundige u bij de lichtbehandeling.
– De sterkte en dus de duur van de lichtbehandeling is afhankelijk van uw huidtype. Meestal duurt de eerste behandeling ongeveer 20 seconden; de dosis wordt bij iedere volgende behandeling steeds verder opgehoogd tot maximaal ongeveer 5 minuten. Bedenkt dat iedere type lichtapparaat zijn eigen vermogen heeft en dus zijn eigen belichtingssterktes en- doseringen
– Als uw handen behandeld worden met PUVA-lichttherapie, dan krijgt u van ons een speciaal brilletje om uw ogen tegen UVA-licht te beschermen.
De gel is na 30 minuten helemaal uitgewerkt.

Wat zijn de resultaten van handen en voeten PUVA ?

Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken verschilt per huidziekte . Bedenk verder dat ieder persoon weer verschillend kan reageren op de behandeling. Er zijn zeker gevallen waarbij de behandeling helemaal niet helpt. In overleg met uw arts zullen dan andere behandelmethoden worden besproken. Het feit dat de huidafwijking na een kuur met To-PUVA verdwijnt betekent echter niet dat de huid voorgoed genezen is. Integendeel, To-PUVA therapie wordt beschouwd als een symptomatische behandeling en niet als een oorzakelijke behandeling. Na een rustperiode is het heel goed mogelijk dat de huidziekte in alle hevigheid weer terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw arts voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven door te gebruiken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van handen en voeten PUVA ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
– De behandelde gebieden zullen bij de meeste patiënten gaan bruinen. Na het stoppen van de behandeling verdwijnt deze bruining echter weer.
– Jeuk, roodheid , droge huid en andere huiduitslag
Bij sommige patienten gaat de huid pijn doen. Bij droge huid kunt u de arts vragen om een invettende zalf voor te schrijven. Deze zalf kunt u meermalen per daag aanbrengen.

LANGE TERMIJN BIJWERKINGEN:
– Huidkanker en vroege veroudering van de huid. Het is bekend dat langdurige en overmatige zonblootstelling een versnelde veroudering van de huid en huidkanker kan veroorzaken, vooral bij mensen met een blanke huid. Deze lange termijn bijwerkingen zijn vooral beschreven bij patiënten die langdurig met orale PUVA werden behandeld. Bij topicale PUVA is deze risico een stuk minder, omdat de werkzame stof alleen uitwendig wordt toegepast. De risico op huidkanker proberen we desondanks zoveel mogelijk te reduceren door :
– grenzen te stellen aan de duur van de behandelkuur.
– voldoende rustdagen in te stellen tussen de opeenvolgende behandelingen in.
– de nodige voorzorgmaatregelen te treffen tegen overmatige zonblootstelling (lees hieronder)

Waar moet u op letten als u wordt behandeld met handen en voeten PUVA ?

TIJDENS DE BEHANDELING
-Bescherming van ogen met UV bril indien de handen worden behandeld

NA DE BEHANDELING
-Vermijden van onnodige zonblootstelling (met name tussen 11.00-15.00 uur tijdens zonnige dagen) op zowel behandel-als niet behandeldagen.
-Gebruik van sunscreens op zon-blootgestelde delen

ANDERE MAATREGELEN
-Voor psoriasis patiënten: ontschilferen vóór de fototherapie, bijv. met salicylzuur 5-10% in vaseline of paraffine-vaseline zalf of (zout) bad nemen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u uw arts te waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (“enige” roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?