Huidbehandelingen

Kenacort injecties

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Waarvoor worden Kenacort injecties toegepast ?

Kenacort injecties worden voornamelijk toegepast in de behandeling van abnormale verdikte littekens, zoals hypertrofische littekens of keloïden. Daarnaast kunnen een aantal andere huidaandoeningen na deze injecties verbeteren waaronder prurigo nodularis, granuloma annulare en alopecia areata.

Hoe werkt Kenacort ?

De werkzame stof in Kenacort-A is triamcinolonacetonide.Triamcinolonacetonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten. De werking van deze stoffen berust op vermindering van de delingsactiviteit van het littekenweefsel. Ook eventuele ontstekingsverschijnselen (zoals roodheid en zwelling) worden minder.

Hoe wordt Kenacort toegediend ?

Een plaatselijke injectie wordt gespoten in of net onder de huidafwijking. Aan de te injecteren vloeistof wordt vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

Kenacort-in-keloid
Injectie van Kenacort in een abnormaal litteken dat ontstaan is na ernstige acne

Wat zijn de verwachte resultaten van Kenacort injecties ?

Deze injecties vinden maandelijks plaats. De behandeling is soms een kwestie van lange adem. Meerdere injecties zijn vaak nodig vóórdat het litteken kleiner, platter en zachter wordt. In hardnekkige gevallen wordt het litteken eerst voorbehandeld met vloeibare stikstof.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Kenacort injecties ?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Regelmatig
– Pijn op de injectieplaats. Aan de injectie wordt altijd een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. Toch kan de pijn nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.

Soms
– Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).

Zeer zelden
-Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.
-Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de bloedglucose tijdelijk verhogen.
– Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
– Ontkleuring of bruin worden van de huid.
– Deukje in de huid op de plaats van de injectie.

Waar moet u op letten als u met Kenacort injecties wordt behandeld ?

WISSELWERKING MET ANDERE MEDICIJNEN
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen, naproxen en celecoxib. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Triamcinolonacetonide kan de kans op deze bijwerking verhogen. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
 • Bepaalde vaccins, zoals het BMR-vaccin, het gelekoortsvaccin en de capsules met buiktyfusvaccin. Triamcinolonacetonide vermindert de werking van deze vaccins. Het BMR-vaccin en het gelekoortsvaccin mag u niet gebruiken als u meer dan twee weken triamcinolonacetonide gebruikt. Het buiktyfusvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u ook niet gebruiken. Het is wel mogelijk het buiktyfusvaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.
 • Middelen onder andere gebruikt bij epilepsie die een van de volgende bestanddelen bevatten: carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne of primidon en het middel tegen tuberculose rifampicine. Deze middelen kunnen de hoeveelheid triamcinolonacetonide in het bloed verlagen. Bij stoppen verhogen ze juist de hoeveelheid triamcinolonacetonide . Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dus ook als u met een van deze middelen gaat stoppen.
 • Sommige middelen tegen hiv, namelijk lopinavir/ritonavir en ritonavir. De hoeveelheid triamcinolonacetonide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

ZWANGERSCHAP
U zult samen met uw arts een afweging moeten maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico’s voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien.

BORSTVOEDING
Gebruik dit middel niet u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt

Advertenties
 • Voor de behandeling van littekens klik op de logo

  Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?