Huidbehandelingen

Oxybutinine

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat doet oxybutynine en hoe werkt het ?

Het middel oxybutinine remt plaatselijk de onwillekeurige zenuwen (dit heet “parasympathicolytisch”) en wordt al jaren gebruikt tegen urine-incontinentie en overmatig urineren. Omdat ook de zweetproductie via ditzelfde onwillekeurig systeem wordt gestuurd helpt dit middel ook tegen plaatselijke en uitgebreide vormen van overmatig zweten.

Oxybutynine is sinds 1975 internationaal op de markt. Het is uitsluitend op recept verkrijgbaar onder de merknaam Dridase en als het merkloze Oxybutynine in tabletten en drank.

Hoe gebruik ik oxybutinine ?

DOSERING
De dosering van oxybutinine tegen overmatig zweten is meestal driemaal daags 1 tablet van 2,5 mg of driemaal daags 1 tablet van 5 mg.

TABLETTEN
De tabletten innemen met een glas water tijdens een maaltijd. Bij maagklachten kunt u het ook innemen tijdens de maaltijd of met een glas melk.

HOE LANG MOET IK OXYBUTININE GEBRUIKEN ?
Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken hangt af van het effect en of u veel last heeft van bijwerkingen. Het beste is het minimaal 4 weken te proberen. Als het na 4 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Merkt u goed effecten na 4 weken mag u dit middel zo lang mogelijk gebruiken zolang u het nodig heeft. Overleg altijd met uw arts, mogelijk kan de dosis verlaagd worden indien u dit middel voor langere tijd wil gebruiken.

Wat zijn de verwachte resultaten van oxybutinine ?

Als na een paar dagen tot weken zult u merken dat u beduidend minder gaat zweten. Dit effect houdt aan zolang u dit middel slikt. Stopt u met dit middel dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Merkt u na 4 weken gebruik geen effect dan dient u te stoppen met dit middel.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van oxybutinine ?

Soms

 • Duizeligheid, hoofdpijn en slaperigheid.
 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verstopping en misselijkheid. Zeer zelden kunt u last krijgen van gebrek aan eetlust of diarree.
 • Verstopping kunt u voorkomen door  vezelrijke voeding te gebruiken en veel te drinken. Heeft u last van misselijkheid? Neem het medicijn dan in met wat voedsel. Dan heeft u er minder last van.
 • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Droge huid, doordat u minder zweet dan normaal. Bij warm weer kunt u eerder bevangen raken door de hitte. Zoek daarom bij warm weer de koelte op en blijf niet onnodig in de zon.

Zelden

 • Wazig zien. Overleg hierover met uw arts.
 • Droge ogen. Mensen met contactlenzen kunnen eerder last krijgen van irritatie door de lenzen. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit medicijn vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Roodheid in het gezicht (blozen).

Zeer zelden

 • Rusteloosheid, verwardheid, hallucinaties, angst, depressie en problemen met oriëntatie. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Moeilijk plassen. Waarschuw dan uw arts. Mannen met een vergrote prostaat hebben hier meer kans op. Overleg bij prostaatklachten daarom voor gebruik eerst met uw arts.
 • Vermoeidheid.
 • Hartritmestoornissen, hartkloppingen en een versnelde hartslag. Hartritmestoornissen merkt u soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Raadpleeg dan uw arts.
 • Epilepsieaanval.
 • Impotentie (erectiestoornis). Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Plotselinge hevige pijn in het oog door een toename van de oogboldruk. Neem onmiddellijk contact op met een arts bij plotselinge hevige oogpijn, een rood oog en het zien van kringen rondom lichtpunten.
 • Opkomend maagzuur. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur moeten overleggen met hun arts als hun klachten verergeren of terugkeren.
 • Overgevoeligheidsreacties. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Ook kan dit medicijn uw huid gevoeliger maken voor zonlicht. Een ernstige overgevoeligheid kan zich uiten in ‘angio-oedeem’: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor oxybutynine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Kan ik met oxybutinine autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken ?

AUTORIJDEN ?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, wazig zien, hallucinaties en angst. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt, mag u weer autorijden.  Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

ALCOHOL DRINKEN ?
Alcohol kan de slaperigheid en duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

ALLES ETEN ?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik oxybutynine gebruiken met andere medicijnen ?

Bepaalde middelen tegen psychose en tegen depressie kunnen de bijwerkingen van oxybutynine versterken. U kunt dan meer last krijgen van een droge mond, slaperigheid, verstopping en problemen met plassen. Overleg hierover met uw apotheker.

Mag ik oxybutinine gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef ?

ZWANGERSCHAP
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

BORSTVOEDING
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk kan zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Mag ik zomaar met oxybutinine stoppen ?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Wanneer moet ik mijn arts of apotheker waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Bron

 • Schollhammer M, Brenaut E, Menard-Andivot N et al. Oxybutynin as a treatment for generalized hyperhidrosis: a randomized, placebo-controlled trial. Br J Dermatol 2015; 173(5): 1163-1168.
 • Met dank aan www. apotheek.nl . Alles over medicijnen. Deskundige informatie van de apotheker

Advertenties
 • Maak een afspraak voor een botox behandeling tegen overmatig zweten van de oksels door op de logo te klikken

  Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?

Bekijk ook