Huidbehandelingen

Picato® gel / Ingenol mebutaat

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is Picato gel en waarvoor wordt het gebruikt ?

Picato is een geneesmiddel dat de werkzame stof ingenol-mebutaat bevat. Het is verkrijgbaar in de vorm van een gel in twee sterkten (150 microgram/g en 500 microgram/g). Picato wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met actinische keratose. Actinische keratose is een huidlaesie die ontstaat na overmatige blootstelling aan zonlicht. Picato wordt gebruikt wanneer de door actinische keratose aangedane buitenste huidlaag niet verdikt of gezwollen is. Dit geneesmiddel is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Hoe werkt Picato gel ?

Hoe Picato precies werkt, wordt niet volledig begrepen. Men denkt dat de werkzame stof in Picato, ingenol-mebutaat, op twee verschillende manieren werkzaam is. Als ingenol-mebutaat eenmaal op de huid is aangebracht en door de huidcellen is opgenomen, heeft de stof een direct toxisch effect op de cellen en stimuleert deze een ontstekingsreactie. Samen leiden deze werkingsmechanismen tot het afsterven van de door actinische keratose aangetaste cellen.

Hoe wordt Picato gel gebruikt ?

Picato wordt aangebracht op de aangedane delen van de huid. Wanneer de aangedane gebieden zich op het gezicht, de hoofdhuid en het bovenste deel van de hals of nek bevinden, moet Picato
(150 microgram/g) gedurende drie achtereenvolgende dagen eenmaal daags worden aangebracht. Wanneer de aangedane gebieden zich op de romp, de ledematen en het onderste deel van de hals of nek bevinden, moet Picato (500 microgram/g) gedurende twee achtereenvolgende dagen eenmaal daags worden aangebracht. Elke keer als Picato wordt aangebracht, moet een nieuwe tube worden geopend. De inhoud van één tube is voldoende voor een te behandelen gebied van 25 cm2.

Wat zijn de verwachte resultaten van Picato gel ?

 • Na het aanbrengen van de Picato gel treedt vaak een huidreactie op in het behandelde gebied. Dit is nodig omdat de cellen, die door de UV- straling beschadigd zijn, door het lichaam moeten worden opgeruimd. Het is normaal dat het behandelde gebied rood, schilferig, ruw
en/of opgezwollen wordt. In sommige gevallen krijgen patiënten blaren of zweertjes. De huidreacties kunnen een gevoel veroorzaken dat lijkt op zonnebrand. Het is daarnaast mogelijk dat uw huid gaat jeuken.
 • Huidreacties kunnen al binnen een dag na het aanbrengen van de gel optreden. Over het algemeen zijn deze reacties binnen 2 weken nagenoeg verdwenen.
 • Als u Picato aanbrengt op uw romp of ledematen is de reactie meestal het heftigst rond dag 3 – 8 en over het algemeen nagenoeg verdwenen binnen 4 weken.
 • Picato gel werkt alleen op uw huid en wordt niet door het lichaam opgenomen.

Het is belangrijk dat u ook de bijsluiter leest. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die stellen aan uw arts.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Picato gel ?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidreacties op de plaats waar Picato werd aangebracht, waaronder erytheem (rood worden van de huid), schilferen of vervellen, korstvorming, zwelling, vesiculatie of pustulatie (blaren) en erosie of ulceratie (verdwijnen van een deel van de buitenste huidlaag of open huidzweren). Na het aanbrengen van Picato ondervonden de meeste patiënten (meer dan 95%) één of meer lokale huidreacties. Bij de behandeling van het gezicht en de hoofdhuid werd ook melding gemaakt van infectie op de plaats waar de gel werd aangebracht. Download onderaan ook de informatiebrochure “Mijn Picato® behandeling”.

Waar moet u op letten als u Picato gel gebruikt ?

 • Bewaar Picato gel in de koelkast of op een koele plaats (2-8 graden).
 • Gebruik Picato zoals uw arts heeft voorgeschreven. De inhoud van de tube is bedoeld voor  het behandelen van een gebied van 25cm2. Breng niet meer Picato® aan dan uw  arts u heeft geadviseerd.
 • Wacht na het douchen of baden totdat uw huid volledig droog is. Daarna kun u Picato® aanbrengen.
 • Laat Picato voldoende inwerken voordat u gaat slapen (minimaal 2 uur).
 • Gedurende 6 uur na aanbrengen mogen de behandelde plekken niet door u of iemand anders  aangeraakt worden.
 • Gebruik Picato niet op de volgende huiddelen: oogleden, huid rond de ogen, binnenkant van de neusgaten, binnenkant van het oor of op de lippen.
 • Dek de behandelde huid na het aanbrengen van Picato niet af met verbanden of pleisters.
 • Raadpleeg ook de bijsluiter voordat u met de behandeling begint.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Raadpleeg uw arts of uw apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Download

Informatiebrochure Picato gel 2016

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?