Huidbehandelingen

Repeated open Application Test (ROAT)

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is de ROAT bedoeld ?

De Repeated open Application Test (ROAT) wordt gebruikt om te onderzoeken of u een allergie heeft voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat u deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat u hiervoor naar het ziekenhuis moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, dient u deze ALTIJD door uw dermatoloog te laten beoordelen.

Hoe voert u de ROAT thuis uit ?

Wrijf één elleboogsplooi 2x daags dun in met één product op 14 achtereenvolgende dagen. Was na het wrijven uw handen om eventuele verspreiding van het produkt naar bijv. het gezicht te voorkomen.Een tweede produkt kunt u tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooi testen. Deze test kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Dus geen shampoo’s, zeep, tandpasta of agressieve stoffen. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met uw dermatoloog.

Hoe beoordeelt u de ROAT ?

Ontstaat er jeuk, roodheid of eczeem, stop dan en laat de reactie aan uw dermatoloog zien. Wanneer er met de ROAT een allergie voor het product is aangetoond, is nog niet bekend welke grondstof van dat product voor de allergie verantwoordelijk is. Om daarachter te kunnen komen dient een aanvullend plaktest gedaan te worden met de afzonderlijke ingrediënten van het product. (Lees hierover bij “Plaktesten”) Is éénmaal bekend om welk ingrediënt het gaat, kunt u via de verpakkingstekst van cosmetica een alternatief uitzoeken.

Kent de ROAT ook bijwerkingen ?

Behalve de eerder genoemde mogelijke huidreacties kent de ROAT geen vervelende bijwerkingen.

Kan ik gewoon douchen tijdens de test ?

Tijdens de testperiode mag u gewoon douchen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?