Huidbehandelingen

Treclinac gel

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Waarvoor wordt Treclinac gel gebruikt ?

Treclinac wordt op de huid gebruikt voor de behandeling van acne bij patiënten van 12 jaar of ouder. Treclinac bevat de werkzame stoffen clindamycine en tretinoïne. De werkzame stoffen zijn effectiever als ze worden gecombineerd dan als ze afzonderlijk worden gebruikt. Clindamycine is een antibioticum. Het beperkt de groei van bacteriën die in verband worden gebracht met acne en vermindert ontstekingen die door deze bacteriën worden veroorzaakt. Tretinoïne normaliseert de groei van oppervlakkige huidcellen en zorgt dat cellen die de haarfollikels verstoppen in gebieden met acne op een normale manier worden afgestoten. Hierdoor wordt de vorming van talg tegengegaan en daarmee het ontstaan van vroege acnelaesies (zwarte en witte mee-eters/comedons).

Welke stoffen zitten er in Treclinac gel ?

De werkzame stoffen in dit middel zijn tretinoïne en clindamycine.
1 gram gel bevat 0,25 mg (0,025%) tretinoïne en 10 mg (1%) clindamycine (in de vorm van clindamycinefosfaat). De andere stoffen in dit middel zijn gedemineraliseerd water, glycerol, carbomeer, methylparahydroxybenzoaat (E 218), polysorbaat 80, dinatriumedetaat, citroenzuuranhydraat, propylparahydroxybenzoaat (E 216), butylhydroxytolueen (E321), trometamol.

Treclinac gel is verkrijgbaar in een 30 g tube.

Wanneer mag u Treclinac gel niet gebruiken ?

 • U bent allergisch voor clindamycine, tretinoïne of één van de andere stoffen die in dit geneesmiddel zitten.
 • U bent allergisch voor lincomycine.
 • U hebt een chronische inflammatoire darmaandoening (bijv. ziekte van Crohn of colitis ulcerosa).
 • U hebt in het verleden colitis ulcerosa gehad en daarvoor antibiotica gebruikt en daarbij langdurige of sterke diarree of buikkrampen gehad.
 • U of een familielid hebben ooit huidkanker gehad.
 • U hebt acuut eczeem, met als kenmerken een ontstoken, rode, droge en schilferige huid.
 • U heeft rosacea, een huidziekte die het gezicht aantast, met als kenmerken een rode, puistige en schilferige huid.
 • U hebt andere acute ontstekingen van de huid (bijv. folliculitis), vooral rond de mond (peri-orale dermatitis).
 • U hebt bepaalde vormen van acne vulgaris, met als kenmerken pustels en diepe, cysteuze, nodulaire acnelaesies (acne conglobata en acne fulminans).
 • Als een van de bovengenoemde situaties op u van toepassing is, gebruik dit middel dan niet en neemt contact op met uw arts.

Hoe gebruikt u Treclinac gel ?

Breng voor het naar bed gaan een hoeveelheid Treclinac ter grootte van een erwt aan. Was uw gezicht voorzichtig met een milde zeep en warm water en dep het droog met een handdoek. Doseer een hoeveelheid gel ter grootte van een erwt op een vingertop. Breng de gel al deppend op uw voorhoofd, kin, neus en beide wangen aan en verspreid hem dan zachtjes en gelijkmatig over uw hele gezicht.

Gebruik niet meer van het product dan uw arts u heeft aanbevolen en gebruik het product niet vaker dan voorgeschreven is. Te veel van het middel leidt alleen tot huidirritatie, niet tot een sneller of beter resultaat.

Wat zijn de verwachte resultaten van Treclinac gel ?

Voor de beste resultaten moet Treclinac op de juiste wijze worden gebruikt en mag niet direct weer worden stopgezet als de acne afneemt. Het bereiken van een optimaal effect duurt meestal enkele weken. In sommige gevallen kan dit tot wel 12 weken duren. Neem contact op met uw arts als de symptomen langer dan 12 weken aanhouden, aangezien uw arts dan mogelijk een nieuwe behandelaanpak moet kiezen.

Waar moet u op letten als  u Treclinac gel gebruikt ?

ALGEMEEN

 • Vermijd contact van het middel met de mond, de ogen, de slijmvliezen en met een geschaafde of door eczeem aangetaste huid. Wees voorzichtig met het aanbrengen op gevoelige huid. Als het middel per ongeluk in contact is gekomen met de ogen, spoel deze dan met ruime hoeveelheden lauwwarm water.
 • Gebruik Treclinac niet als u zwanger bent, dit geldt in het bijzonder voor de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als u een vruchtbare vrouw bent, gebruik dit middel dan alleen als u ook voorbehoedsmiddelen gebruikt (zie ook het gedeelte ‘Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid’).
 • Als er langdurige of sterke diarree of buikkrampen optreden, gebruik het middel dan niet meer en neem direct contact op met uw arts.
 • Als u atopisch eczeem heeft (een chronische, jeukende huidontsteking), neem dan contact op met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.
 • Vermijd blootstelling aan natuurlijk licht of kunstlicht (zoals een zonnelamp). Het middel kan uw huid gevoeliger maken voor verbranding door de zon en andere gevolgen van zonnestraling.
  Gebruik een effectief zonbeschermingsmiddel met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minimaal 30 en beschermende kleding (bijv. een pet of muts) als u buiten bent. Als u toch zonnebrand in uw gezicht krijgt, stop dan met het gebruiken van het middel tot uw huid zich hersteld heeft.
 • Neem contact op met uw arts als er bij het gebruiken van dit middel een acute huidontsteking optreedt.
 • Gebruik Treclinac niet samen met andere preparaten die op de huid worden aangebracht. Daaronder valt ook cosmetica.

INTERACTIES MET ANDERE MEDICIJNEN

 • Gebruikt u naast Treclinac nog andere geneesmiddelen of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat innemen? Vertel dat dan aan uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn of voor plantaardige geneesmiddelen. Treclinac kan invloed hebben op de manier waarop andere geneesmiddelen werken. Bovendien kunnen andere geneesmiddelen invloed hebben op de manier waarop Treclinac werkt.
 • Als u gebruik heeft gemaakt van preparaten die zwavel, salicylzuur, benzoylperoxide of rescinol of chemische stoffen (die abrasief zijn: slijtend door vaste deeltjes) bevatten, wacht dan eerst tot de werking van die preparaten is verdwenen voor u dit middel gaat gebruiken. Uw arts vertelt u wanneer u kunt beginnen met het gebruiken van dit middel.
 • Gebruik tijdens de behandeling met dit middel geen medicinale zeep of scrubs die een sterk uitdrogend effect hebben op de huid. Pas op met het gebruik van de volgende producten, omdat ze tot uitdroging van de huid kunnen leiden: (slijtend, door vaste deeltjes: abrasieve) zeepproducten en cosmetica en andere producten met een hoge alcoholconcentratie, bijtende, of samentrekkende (adstringerende) producten, parfums en producten op basis van limoen.
 • Raadpleeg uw arts voor u dit middel gaat gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen die erythromycine of metronidazol bevatten, in combinatie met aminoglycosiden, antibiotica of corticosteroïden of als u neuromusculaire blokkers inneemt, bijv. geneesmiddelen ten behoeve van spierontspanning zoals bij anesthesie.

ZWANGERSCHAP, BORSTVOEDING EN VRUCHTBAARHEID

 • Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.
 • Gebruik dit middel niet als u zwanger bent, dit geldt in het bijzonder voor de eerste drie maanden van de zwangerschap, of als u borstvoeding geeft.
 • Als u een vruchtbare vrouw bent, gebruik dit middel dan alleen als u ook voorbehoedsmiddelen gebruikt. Blijf deze tot een maand na het einde van de behandeling gebruiken.

RIJVAARDIGHEID EN HET GEBRUIK VAN MACHINES

Treclinac heeft geen of een verwaarloosbare invloed op de rijvaardigheid en op het vermogen om machines te bediene.

ALLERGISCHE REACTIES OP BESTANDDELEN VAN TRECLINAC

Treclinac bevat methylparahydroxybenzoaat, propylparahydroxybenzoaat en butylhydroxytolueen. Methylparahydroxybenzoaat (E218) en propylparahydroxybenzoaat (E216) kunnen allergische reacties oproepen (mogelijk ook vertraagd). Butylhydroxytolueen (E321) kan plaatselijk huidreacties oproepen (bijv. contactdermatitis) of kan irritatie aan de ogen en slijmvliezen veroorzaken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Treclinac gel ?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

SOMS: KAN BIJ MAXIMAAL 1 OP DE 100 MENSEN VOORKOMEN

 •  acne, droge huid, rode huid, verhoogde talgproductie, reacties van de huid op (zon)licht (fotosensibilisatiereacties), jeuk, uitslag, schilferige uitslag, schilferen van de huid, zonnebrand
 •  reacties op de plaats van toediening, zoals branderigheid, ontstoken huid, droge en rode huid

ZELDEN: KAN BIJ MAXIMAAL 1 OP DE 1.000 MENSEN VOORKOMEN

 •  overgevoeligheid
 •  verminderde schildklieractiviteit (mogelijke symptomen zijn vermoeidheid, zwakte, gewichtstoename, droog haar, een ruwe en bleke huid, haaruitval, grotere gevoeligheid voor kou).
 •  hoofdpijn
 •  oogirritatie
 •  gastro-enteritis (een ontsteking van een deel van het maagdarmkanaal), misselijkheid
 •  ontstoken huid, koortslip (herpes simplex), kleine, platte rode huidvlekken, huidbloedingen, branderig gevoel van de huid, pigmentverlies van de huid, huidirritatie
 •  reacties op de plaats van toediening, zoals irritatie, opzetten, oppervlakkige beschadigingen aan de huid, verkleuring, jeuk, schilfering
 •  warm gevoel, pijn

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die hierboven staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?

Bekijk ook