Huidbehandelingen

Wrattenzalf

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (228)
  • Laatste update: 27-03-2024
  • E-mail

Voor wie is de wrattenzalf bedoeld ?

Patiënten met hardnekkige wratten op de handen, vingers of voetzolen.

Hoe gebruikt u de wrattenzalf ?

U heeft een recept gekregen voor twee verschillende wrattenzalven.

  • De eerste zalf bevat salicylzuur en maakt de hoornlaag week en zacht. Deze zalf brengt u ’s ochtends aan op de wrat en daarna plakt u er een pleister overheen.
  • De tweede zalf bevat een celdodend middel (5-fluorouracil) of een afweerstimulerend middel (imiquimod). Deze zalf brengt u ’s avonds aan op de wrat voor het slapen gaan eveneens onder een (nieuwe) pleister.
  • Vóórdat u telkens een nieuwe zalf aanbrengt op de wrat dient u de behandelde huid eerst met een eeltvijl (of eeltrasp) zoveel mogelijk vlak te vijlen. Het vijlen is erg belangrijk omdat er anders een dikke laag op de wrat ontstaat, waar het medicijn niet meer doorheen kan. Als de wrat daarbij een beetje gaat bloeden (puntbloedinkjes) is dat niet erg. Het vijlen dient dus zowel ’s ochtends als ’s avonds te gebeuren. 

Foto’s: Voetwratten

De bekende voetwratten
Foto van een voetwrat onder de microscoop

Wat zijn de verwachte resultaten van de wrattenzalf ?

Veel patiënten denken dat wratten eenvoudig te behandelen zijn door de huisarts of de dermatoloog. ‘Even’ weglepelen of bevriezen, het klinkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk valt dat erg tegen. De’ gewone’ wrat of verruca vulgaris wordt veroorzaakt door een virus, het Humaan Papilloma Virus (HPV). Dit HPV bevindt zich niet alleen in de wrat zelf, maar ook in de normale huid er omheen. Na bevriezen van een wrat met vloeibare stikstof (-194 graden Celsius) of wegsnijden met de ‘scherpe lepel’ blijft daarom bijna altijd virus in de rand van de behandelde huid achter . De achtergebleven cellen met virus gaan weer delen en vanuit de ‘normale’ huid ontstaat dan een nieuwe wrat. Alleen wanneer het afweersysteem (immuunsysteem) het HPV voldoende herkent als ‘indringer’, komt de wrat niet meer terug. Helaas duurt het bij een aantal patiënten maanden tot jaren voordat deze herkenning door het afweersysteem optreedt. Het aanbrengen van de wrattenzalven moet dan ook minstens 2 maanden worden volgehouden, maar werkt vaak beter dan snijden of uitlepelen. Eventueel kan de arts dan besluiten om de reeds afgevlakte wrat nog na te behandelen met vloeibaar stikstof. 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de wrattenzalf ?

Na een paar keer behandelen zal de huid rondom de wratten enigszins rood worden en wat opzwellen. Ook zullen de behandelde plekken wat gevoelig zijn. Dit zijn hele normale reacties en duiden erop dat het lichaam is geprikkeld om de wratten virus op te ruimen en om een specifieke afweerreactie op te bouwen die de wratvirus voorgoed zal moeten opruimen.

Waar moet u op letten als u de wrattenzalf gebruikt ?

De zalven mogen niet (via de vingers) in het gezicht komen, er kunnen irritatiereacties ontstaan.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

Bij een infectie, die zich uit door toenemende pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond dient u uw arts te waarschuwen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.

Bekijk ook