Nieuws
8 juni 2014

Jeuk in ruil voor kanker

Print E-mail

Jeuk in ruil voor kanker

Doelgerichte kankertherapieën geven regelmatig huiduitslag en jeuk

Doelgerichte kankertherapieën omvatten een nieuwe groep medicijnen waarmee getracht wordt om kankercellen meer doelgericht op specifieke afwijkingen in de kankercel te remmen in hun groei. Het voordeel van deze aanpak is dat gezonde cellen weinig last hebben van deze medicijnen.

Soorten kankers die met deze geneesmiddelen worden behandeld zijn onder andere borstkanker, longkanker en dikke darmkanker. Een Amerikaanse meta analyse rapporteerde onlangs dat deze medicijnen, die effectief werken op de kankercellen, regelmatig huidafwijkingen als neveneffecten veroorzaken. De huidafwijkingen variëren van (soms ernstige) jeuk tot acneiforme erupties en ernstige vormen van huiduitslag. Er wordt aangenomen dat hoe meer huidafwijkingen optreden hoe beter het medicijn werkt tegen de kankercellen. Jeuk in ruil voor kanker ? Geen slechte deal. De gemelde huidafwijkingen zijn gelukkig over het algemeen goed te behandelen met locale middelen of een kuur antibiotica.

Bron: Ensslin CJ, Rosen AC, Wu S, Lacouture ME. Pruritus in patients treated with targeted cancer therapies: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2013; 69(5): 708-20

Verwante pagina’s
Allergie voor geneesmiddel

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!