Nieuws
20 december 2014

Melasma: erfelijk, hormonaal, solair en psychologisch

Melasma: erfelijk, hormonaal, solair en psychologisch

Risicofactoren voor pigmentstoornis blootgelegd

Melasma is een moeilijk te behandelen chronische huidaandoening waarbij er cosmetisch storende en grillige bruine tot bruingrijze verkleuringen ontstaan in het gezicht. Melasma komt voornamelijk onder vrouwen voor die soms psychosociaal ernstig onder gebukt kunnen gaan. Gevoelens van schaamte, onzekerheid en isolatie is gemeld in eerdere studies hierover.

De oorzaak is echter nog niet geheel opgehelderd . Deze Amerikaanse studie onderzocht de verschillende risicofactoren die samenhangen met het ontstaan van melasma bij vrouwen.
Er werden 207 vrouwelijk patiënten met melasma en 207 gematchte controle personen in het onderzoek betrokken. De risicobepaling werd berekend aan de hand van statistische analyse waarbij de Odds Ratio werd berekend. De gemiddelde leeftijd was 38 jaar. Ten opzichte van de controle groep vertoonden vrouwen met melasma de volgende verschillen: hadden een getinte huid (OR , 2.59) , meer landelijk of aan het strand wonend (OR, 1.06), toegenomen zonblootstelling tijdens werk (OR, 1.65), toegenomen zonblootstelling tijdens vrije tijd (OR, 1.04), gebruik van antidepressieve of kalmerende middelen (OR, 4.96), stoornissen in de menstruatie (OR, 3.83) , langduriger gebruik van orale anticonceptiepil (OR, 1.23) en toegenomen scores voor angststoornissen (OR, 1.08). Melasma kwam vaker voor in de familie, bij 61% van de patiënten tegenover 13% onder de controle personen (OR, 10.40)

De auteurs concludeerden dat het ontstaan melasma sterk gerelateerd is aan de huidtype, genetische aanleg, langdurige zonblootstelling, hormonale factoren, het gebruik van antipsychotica en stemmingsstoornissen

Huidarts.com besteedt veel aandacht aan deze pigmentstoornis. Klik onder andere bij “Melasma” en “Hydrochinon.”

 

Toelichting
OR betekent Odds Ratio. De verhouding tussen twee kansen op een gebeurtenis, bijv. A / B . Wanneer de OR groter is dan 1 betekent dit dat de kans op gebeurtenis A significant groter is dan de kans op gebeurtenis B.

 

Bron
A.C. Handel, P.B. Lima, V.M. Tonolli, L.D.B. Mio, H.A. Miot. Risk Factors for Facial Melasma in Women: A Case–Control Study. British Journal of Dermatology. 2014;171 (3):588-594.

 

Verwante pagina’s
Melasma
Hydrochinon

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?