Nieuws
23 mei 2015

Vrouwen verbranden vaker ondanks meer gebruik van zonnebrandmiddelen

Print E-mail

Vrouwen verbranden vaker ondanks meer gebruik van zonnebrandmiddelen

zonnebrand vrouwen vaker

Nog veel misverstanden over verstandig zonnen

Vrouwen blijken in de afgelopen jaren meer zonnebrandmiddelen te gebruiken maar verbranden desondanks even vaak of vaker in de zon. Een Noorse studie heeft onderzocht hoe dit mogelijk is.

Zonnebrandmiddelen worden aanbevolen voor de preventie van zonnebrand en huidkanker. Het onderzoeksteam onderzocht het gebruik van zonnebrandmiddelen in relatie tot de verblijfslocatie en huidtype van vrouwen in Noorwegen, de blootstelling aan UV stralen uit zonlicht, het aantal zonnebrand incidenten in het verleden en de periode van het jaar inclusief de vakanties.
De auteurs gebruikten gegevens uit de Noorse studie over Vrouwen en Kanker, een grote populatie-gebaseerde prospectieve cohortstudie. Log-binomiale regressieanalyse werd gebruikt om de associatie tussen gebruik van zonnebrandmiddelen en persoonlijke karakteristieken te berekenen. De resultaten werden gepresenteerd als prevalentieratio’s (PRs) met 99% betrouwbaarheidsintervallen (CIs). Gegevens over 148.869 vrouwen, die een vragenformulier hadden beantwoord, werden gebruikt. De gemiddelde leeftijd ten tijde van de enquête was 53 jaar (bereik 41-75). Van de deelnemers gebruikte 65% een zonnebrandmiddel gedurende de paasvakantie, 73% in noordelijke streken (NS) en 87% op vakantie in zuidelijke landen (ZS). Zonnebrandmiddel met een zonprotectiefactor (SPF) ≥ 15 werd gebruikt door 25.156 (18%) met Pasen, 18.118 (13%) in NS en 22.678 (30%) in ZS. Het gebruik van zonnebrandmiddelen nam toe van 1997 tot 2007, en deze toename was geassocieerd met de leeftijd. In 1997 rapporteerde 39% van de vrouwen ten minste één geval van zonnebrand per jaar in de recente decade, vergeleken met 46% in 2007 (Ptrend  = 0,001). Vrouwen die ten minste 4 gevallen van zonnebrand per jaar hadden tijdens de adolescentie, rapporteerden méér gebruik van zonnebrandmiddelen als volwassene (PRPasen 1,54; 99% CI 1,30-1,83; PRNS 1,49; 99% CI 1,20-1,84; PRZS 1,37; 99% CI 1,14-1,65). Een prevelantie ratio hoger dan 1 betekent dus dat deze vrouwen als volwassene vaker een zonnebrandmiddel hadden gebruikt maar desondanks toch minimaal 4 x per jaar in de zon verbrand waren.

Conclusies uit deze studie
Het gebruik van zonnebrandmiddelen nam duidelijk toe van 1997 tot 2007. Deze toename werd echter niet gevolgd door een afname in het aantal zonnebrandgevallen. Bovendien gebruikten de meerderheid van de onderzochte vrouwen zonnebrandmiddelen met een beschermingsfactor die lager ligt dan dat in Noorwegen wordt aanbevolen, namelijk lager dan SPF 15.

Deze studie laat zien dat onder vrouwen mogelijk nog steeds veel misverstanden bestaat over het juist gebruik van zonnebrandmiddelen en of de hoogte van de benodigde beschermingsfactor. Het zonnebrandmiddel wordt daarbij te weinig, te dun of te laat op de huid aangebracht. Veel vrouwen gebruiken bewust een lagere beschermingsfactor dan algemeen wordt aanbevolen om in de zon die felbegeerde bruine kleur te krijgen. Een gebruinde huid lijkt dus nog steeds een schoonheidsideaal te zijn voor vele vrouwen. Nederlandse dermatologen hebben recentelijk nog ervoor gepleit dat de samenleving een bruine huid niet langer als aantrekkelijker of als sexy moet zien. Een gebruinde huid is in feite een zonbeschadigde huid. Nee mevrouw, “not brown but white is beautiful !”

Huidarts.com besteedt veel aandacht aan zonnen en de huid. Lees verder op de volgende links:

Fabels over zonnen
Verstandig zonnen
Zon en Huid
Zonnebrandmiddelen

Bron:
Ghiasvand R, Lund E, Edvardsen K, Weiderpass E, Veierød MB. Prevalence and trends of sunscreen use and sunburn among Norwegian women. Br J Dermatol. 2015 Feb;172(2):475-83. doi: 10.1111/bjd.13434. Epub 2014 Dec 25.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.