Nieuws
24 oktober 2021

Welke stoffen veroorzaken ooglideczeem?

Print E-mail

Welke stoffen veroorzaken ooglideczeem?

 

Vraag op tijd plaktesten aan!

Eczeem rondom de ogen, waarbij de oogleden ook gezwollen kunnen zijn, is een veel voorkomend probleem. Er bestaan verschillende oorzaken voor ooglideczeem. Amerikaanse onderzoekers hebben getracht de oorzaken en uitlokkende factoren voor ooglideczeem te karakteriseren. Het blijkt dat eczeem rond de ogen vaak is gelinkt aan bepaalde allergenen. Bij patiënten met eczeem rond de ogen is verder onderzoek door middel van plaktesten dus van belang.

Lees hier meer over plaktesten

De onderzoekers hebben data tussen 1994 en 2016 van 50.795 patiënten geanalyseerd. Van deze patiënten hadden er 3.955 eczeem van de oogleden. Veel voorkomende oorzaken van eczeem rond de ogen blijken irritatief eczeem, contactallergisch eczeem en atopisch eczeem. Allergenen die vaak gelinkt waren aan ooglideczeem zijn nikkelsulfaat, geurmix I, methylisothiazolinone, goudnatriumthiosulfaat en perubalsem. Andere allergenen waarop patiënten met eczeem van de oogleden vaker op reageerden waren karmijn, schellak, dimethylaminopropylamine, oleamidopropyldimethylamine en thimerosal.

De conclusie van dit onderzoek is dat plaktesten een belangrijk hulpmiddel zijn bij het evalueren en helpen van patiënten met eczeem rond de ogen.

Bron

Erin M Warshaw, Lindsey M Voller, Howard I Maibach, et al. Eyelid dermatitis in patients referred for patch testing: Retrospective analysis of North American Contact Dermatitis Group data, 1994-2016. J Am Acad Dermatol. 2021 Apr;84(4):953-964. doi: 10.1016/j.jaad.2020.07.020. Epub 2020 Jul 15.

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.