Nieuws
11 oktober 2015

Dermatologie congres Kopenhagen 2015

Print E-mail

Dermatologie congres Kopenhagen 2015

Pleidooi voor kortere lijnen tussen patiënten en dermatologen 

De 24ste editie van de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) werd gehouden op 7 tot en met 11 oktober 2015 in Kopenhagen, Denemarken. Er waren ruim 10.000 deelnemende dermatologen en andere skin professionals uit meer dan 100 landen. Hiervan waren er zo’n 250 deelnemers uit Nederland. Zij konden lezingen, workshops, live-demonstraties en cursussen volgen over alle aspecten van de dermatologie en venereologie. Het aanbod was zeker ruim te noemen en de organisatie heeft haar best gedaan om het programma overzichtelijker en eenvoudiger te presenteren dan voorgaande edities. Een downloadbare conference app zorgde daarbij ook dat specifieke sessies gemakkelijker en sneller konden worden gevonden. Niet alleen de bekendere huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem kregen de aandacht , maar ook zeldzamere erfelijke huidziekten, blaarziekten en chronische ontstekingsziekten werden in het spotlicht gezet. Een aantal highlights van dit congres willen we hierbij even opnoemen.

Imposante congreshal van Bella Centre
Imposante congreshal van Bella Centre…
Veel bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen
…met bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen…
Fraaie stands van de industrie
…en fraaie stands van de industrie.
De beroemde Nyhavn
De beroemde Nyhavn

Lancering internationale organisatie voor patiënten met een huidaandoening

Veel patiënten met psoriasis blijken ontevreden te zijn over de gegeven behandelingen en maken zich veel zorgen over het feit dat hun huidaandoeningen een negatieve invloed heeft op hun relationele en professionele leven. Veel behandelingen zijn volgens de meeste patiënten ook niet effectief. Duurdere geneesmiddelen zoals biologicals zijn niet gemakkelijk toegankelijk. In dit opzicht is het interessant te noemen dat het EADV een internationale patiënten organisatie heeft gelanceerd voor mensen met een huidaandoening. De International Alliance of Dermatology Patient Organizations (IADPO) wil patiënten door middel van educatie en trainingen nog beter adviseren over hun huidaandoening zodat zij sneller de zorg en behandelingen kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Melanoom: “Not always the sun”

De relatie tussen UV stralen en het ontstaan van het melanoom was ook onderwerp van discussie. We weten dat 65% van de melanomen worden veroorzaakt door UV blootstelling, maar hoe zit dat met de overige 35% van de gevallen ? Steeds meer is bekend dat ook bepaalde genetische mutaties kunnen leiden tot een verhoogd risico op het krijgen van een melanoom. Deze mutaties worden nu bestudeerd. Het blijkt dat factoren zoals giftige chemicaliën, lucht verontreiniging, roken, chronische ontstekingen, Westerse voeding, overgewicht en ongezonde leefstijlen allen kunnen bijdragen tot de overexpressie van deze melanoomgenen met het ontstaan van een melanoom als gevolg.

Belang dermatoscopisch onderzoek

Wederom is weer duidelijk geworden dat het dermatoscoop oftewel het “stethoscoop” van de dermatoloog steeds belangrijker wordt in de vroege opsporing van melanomen. Er was opvallend veel aandacht hiervoor. De dermatoscoop is ook te verkrijgen in een voor patiënten geschiktere model. Deze “plug and play” vergrootglazen zijn eenvoudig te monteren op de smartphone, waarna patiënten de verkregen beelden kunnen versturen naar hun dermatoloog. De lijn tussen de patiënt en de dermatoloog wordt dus steeds korter !

Bestrijding SOAs bemoeilijkt door resistentie

Wereldwijd lopen bijna 400 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 15-49 jaar jaarlijks één van de vier bekende SOAs op. De getallen zijn alarmerend te noemen; voor Chlamydia 146 miljoen, Gonorroe 51 miljoen, Trichomonas 239 miljoen en Syfilis 5 miljoen besmette personen. Daarbij is er sprake van een toenemende aantal gevallen van resistentie voor de standaard antibiotica voor gonorroe en syfilis. Zorgelijk dus. De dermatoloog moet hierbij slimmer zijn dan de resistente bacteriën. Er moeten nieuwe combinaties van antibiotica worden ontwikkeld om ook deze gevallen effectief te bestrijden. Maar belangrijker is, loop ze vooral niet op !

Gevaren van tatoeage inkten, bescherm de consument !

Tatoeages en permanente make-up zijn nog steeds populaire vormen van body art. Hoewel gezondheid en veiligheid regelementen zijn opgesteld door de Europese wetgeving zijn er toch nog steeds meldingen van verontreinigde nieuwe inktsoorten op de markt. Een Deense studie liet zien dat 10% van 58 nieuwe inkten besmet zijn met bacteriën waar onder Stafylokokken, Streptokokken, Pseudomonas en E. coli soorten. Deze besmette inkten kunnen leiden tot infecties bij mensen met hart-en vaatziekten, suikerziekte en mensen met een verzwakte afweersysteem. Andere problemen zijn de risico’s op allergie en vergiftiging. Nog steeds bevatten sommige inktsoorten zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen, chemicaliën die allen kankerverwekkend zijn. Er wordt gepleit voor een Europese standaard voor de kwaliteit en veiligheid van inkten om consumenten te beschermen. Ongeveer 20% van de mensen heeft spijt van de tatoeage en wil deze weg hebben. Dus, bezint eer gij u be-inkt !

Kortere lijnen

Ook huidarts.com heeft als belangrijke doelstelling om patiënten beter te informeren en voor te lichten over hun huidaandoening. Ook wij willen de lijnen tussen de patiënt en de huidarts verkorten. De facebook pagina van huidarts.com telt ruim 22.000 followers. Via deze pagina kunnen mensen ook vragen stellen aan de redactie over hun huidaandoening.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.