Nieuws
15 mei 2016

Is het vermijden van de zon even dodelijk als roken ?

Print E-mail

Is het vermijden van de zon even dodelijk als roken ?

Onthullende cijfers uit Zweedse studie

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt wereldwijd jaarlijks toe met 30% . Als deze trend zich doorzet verwacht het KWF in het 2020 dat er in dat jaar meer dan 70.000 Nederlanders voor het eerst te horen krijgen dat ze huidkanker hebben. Jarenlang overmatige zonblootstelling is de grootste boosdoener voor het ontstaan van huidkanker. De meeste huidkankerpatiënten mijden daarom de zon volgens de voorschriften. Ook mensen die nog geen huidkanker hebben lijken ook steeds meer te beseffen dat teveel zon voor de huid niet gezond is. Het totaal vermijden van de zon kan echter negatieve, zelfs dodelijke gevolgen hebben, aldus een Zweedse studie. Met behulp van de gegevens uit de prospectieve follow up studie “Melanoma in Southern Sweden cohort” (MISS) hebben de onderzoekers een risico analyse gedaan. Hieruit is gebleken het vermijden van zonlicht even dodelijk is als roken.

Uit een eerdere studie bleek dat vrouwen met actieve zongewoonten een lager sterftecijfer hadden dan vrouwen die de zon vermeden. Ze hadden echter wel een hogere kans op huidkanker. De onderzoekers stelden zich als doel om op geleide van zonblootstelling de verschillen te onderzoeken qua voornaamste doodsoorzaken.
In totaal werden 29.518 Zweedse vrouwen in de analyse betrokken met 20 jaar follow up. Vrouwen werden gerekruteerd van 1990 tot 1992 (met een leeftijd van 25-64 jaar aan het begin van de studie). De onderzoekers verkregen aan het begin van het onderzoek gedetailleerde informatie over zongewoonten en mogelijke andere bijdragende factoren. De gegevens werden geanalyseerd via statistische methoden .

Vrouwen met actieve zongewoonten hadden voornamelijk een lager risico op hart- en vaatziekten (HVZ) en een niet-kanker/niet-HVZ gerelateerde doodsoorzaak in vergelijking tot degenen die zonblootstelling vermeden. Als gevolg van hun toegenomen overleving, nam de relatieve bijdrage van kanker als doodsoorzaak toe bij deze vrouwen. Niet-rokers die blootstelling aan de zon vermeden, hadden een vergelijkbare levensverwachting als rokers in de groep met de meeste zonblootstelling. Dit wijst erop dat het vermijden van blootstelling aan zonlicht een risico op overlijden vormt in dezelfde orde van grootte als roken. De levensverwachting van mensen die blootstelling aan de zon vermijden, nam af met 0,6-2,1 jaar in vergelijking met de groep met de meeste zonblootstelling.

 

Commentaar Huidarts.com

Het geheel vermijden van de zon wordt dus afgeraden omdat ultraviolette straling (met name UVB) van belang is om vitamine D aan te maken. Vitamine D is nodig voor de aanmaak en behoud van gezonde botten. De laatste jaren is ook bekend dat een te lage vitamine D bloedspiegel gerelateerd is aan een verhoogde risico op inwendige kankers, hart-en vaatziekten en auto-immuunziekten. U moet dus ervoor zorgen dat u genoeg vitamine D binnenkrijgt of aanmaakt. Om uw vitamine D op peil te houden kunt u één van of beide van de onderstaande maatregelen nemen:

  1. Dagelijks 10-15 minuten uw huid (onbeschermd dus !) aan de zon blootstellen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een wandelingetje zijn of een fietstochtje. Let op, de zonkracht moet dan wel minimaal een waarde hebben van 3 of hoger. Zorgt er wel voor dat u niet verbrandt.
  2. Neem dagelijks 800 tot 1600 IE vitamine D tabletten in. Deze tabletten worden gewoon door uw verzekeraar vergoed. U kunt deze tabletten het hele jaar door nemen of alleen in de wintermaanden (afhankelijk van uw leefstijl).

 

Met dank aan

Niels Kruyt, journalist en arts

 

Bron

P. G. Lindqvist, E. Epstein, K. Nielsen, M. Landin-Olsson, C. Ingvar and H. Olsson. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort Journal of Internal Medicine DOI: 10.1111/joim.12496. Article first published online: 16 MAR 2016

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.