Huidbehandelingen

Proeftransplantatie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (183)
  • Laatste update: 24-04-2024
  • E-mail

Voor wie is een proeftransplantatie bedoeld ?

Een proeftransplantatie wordt gedaan vóór de definitieve pigmenttransplantatie:
1. Om te voorspellen of pigmenttransplantatie bij u succes zal hebben en,
2. Om u een indruk te geven van het uiteindelijke resultaat van de pigmenttransplantatie
In de regel komen alleen patiënten met stabiele vormen van leukoderma (= witte vlekken op de huid ), waar onder stabiele vitiligo, halo naevus, naevus depigmentosus, piebaldisme en witte vlakke littekens na brandwonden, verwondingen etc. in aanmerking voor pigmenttransplantatie.

Wat houdt een proeftransplantatie in ?

Er worden onder lokale verdoving, 4 speldenknopgrote rondjes huid (diameter 2mm) verwijderd van een normaal gepigmenteerd stukje huid (bijv. de heup) . Daarna worden de 4 bruine huidrondjes geplaatst in een witte vlek op plaatsen waar eerder even grote witte huidrondjes zijn verwijderd. Deze vlek wordt afgeplakt met een doorzichtige waterdichte pleister. De procedure duurt 10 minuten.Zorg ervoor dat gedurende de eerste 5 dagen na de behandeling, de pleister niet nat wordt (voorzichtigheid bij het douchen !) of beschadigd raakt (pas op met kleding !). De doorzichtige pleister kan na 14 dagen worden verwijderd.

AANVULLENDE LICHTTHERAPIE
Na 14 dagen moeten zowél de witte vlek waarin bruine rondjes huid zijn geplaatst als de plek waaruit deze bruine huidrondjes zijn weggehaald met lichttherapie worden nabehandeld. Er bestaan 3 manieren om de uitgroei van pigment in de behandelde huid verder te stimuleren:
1. Gezichtsbruiner of zonnebank. U kunt twee keer per week gedurende 15 tot 20 minuten een ultraviolet-A lichtbehandeling uitvoeren. Een gezichtsbruiner of een zonnebank volstaat hiervoor. U kunt dit apparaat op eigen kosten verkrijgen. Een vergoeding door uw verzekeraar is niet mogelijk.
2. UVB smalspectrum belichting. Hiervoor dient u 3 keer per week een lichttherapie te ondergaan in ons ziekenhuis. Deze vorm van lichttherapie wordt volledig vergoed.
3. Excimer laser. In plaats van TL-buizen worden de UVB stralen toegediend in de vorm van laserpulsen. Dit is een nieuwe vorm van lichttherapie en is nog niet in alle behandelcentra in Nederland beschikbaar.

Hoe wordt een proeftransplantatie beoordeeld ?

Het resultaat wordt beoordeeld 2 maanden na de dag van de proeftransplantatie.
– De proeftransplantatie wordt als “geslaagd” beoordeeld wanneer de bruine huidrondjes die in een witte vlek zijn geplaatst bruin zijn gebleven en uitgroei van pigment vertonen én wanneer de huid waaruit de bruine huidrondjes zijn weggehaald weer bruin is geworden. Er zal vervolgens met u de methodes voor de definitieve pigmenttransplantatie worden besproken.
– De proeftransplantatie wordt als “mislukt” beoordeeld wanneer de bruine huidrondjes die geplaatst werden in een witte vlek wit zijn geworden én dat de huid waaruit de bruine huidrondjes zijn weggehaald ook wit is geworden. Dit zijn tekenen dat het ziekteproces (nog) “actief” is. In dit geval zal u (voorlopig) verdere transplantatie worden afgeraden en met u andere behandelmogelijkheden worden besproken.

Wat zijn de bijwerkingen van een proeftransplantatie ?

Er bestaat een geringe kans op het optreden van een zogenaamd “kinderhoofdjes” effect. Dit betekent dat de behandelde huid een licht hobbelig oppervlak krijgt. De kans hierop is groter in het gezicht en in de hals. Het optreden van infecties is zeldzaam.

Waar moet u op letten als u een proeftransplantatie krijgt ?

U dient rekening te houden dat u na de behandeling niet op eigen gelegenheid naar huis kunt (auto, fiets etc.) ! Zorg daarom voor begeleiding !
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf aan de arts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak.
Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. een bepaalde hartafwijking. Als u een hartafwijking heeft dient u dit aan de arts te melden voordat de afspraak voor behandeling is gemaakt.
Geef aan of u een allergie heeft,(jodium, rode pleister e.d.)!

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Neem bij problemen (zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis. Een infectie, uit zich door pijn, zwelling, roodheid en pus uit het behandelde huiddeel.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.