Huidbehandelingen

UVB 311 nm voor vitiligo

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor welke vormen van vitiligo is UVB 311 nm therapie bedoeld ?

UVB (311 nm) therapie is bedoeld voor patiënten met uitgebreide, stabiele of progressieve vitiligo. Zowel volwassenen als kinderen ( > 6 jaar) kunnen hiermee worden behandeld. Zwangere – en lacterende vrouwen met vitiligo kunnen gewoon behandeld worden met UVB (311 nm) therapie.

Wat houdt UVB 311 nm therapie in ?

UVB (311 nm) therapie wordt ook wel fototherapie genoemd, waarbij met “foto” licht wordt bedoeld. De term “311 nm” staat voor 311 nanometer, wat de golflengte van de gebruikte ultraviolet licht aangeeft. Uit wetenschappelijke studies zijn gebleken dat juist deze golflengte in staat is om het pigment bij vitiligo zo optimaal mogelijk te stimuleren met daarbij de minst mogelijke acute bijwerkingen zoals roodheid.
Tijdens de UVB (311 nm) behandeling staat u in een gesloten lichtcabine. De bestralingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De optimale dosering is bereikt wanneer de witte huid een licht-roze kleur krijgt. Omdat in de huid gewenning optreedt kan het voorkomen dat in de loop van de tijd de dosering nog iets verder wordt opgehoogd opdat een nieuwe optimale dosis wordt behaald. Als iemand te veel UVB (311 nm) krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. Vooral het gezicht is hiervoor gevoelig. De verbrande huid wordt dan niet verder belicht (bijv. afdekken van het gezicht) totdat er een algeheel herstel heeft plaatsgevonden. Bij de eerstvolgende behandeling zal deze huid worden belicht met een dosering gelijk aan de begin dosering. Bij de volgende sessies wordt de dosering dan voorzichtiger opgehoogd.
De behandeling vindt twee keer per week plaats. Tussen 2 opeenvolgende bestralingen in, adviseren wij 1 tot 2 rustdagen , zodat de huid voldoende de tijd krijgt zich te herstellen. Hiermee dient u rekening te houden wanneer U de afspraken maakt bij de balie. Gedurende de kuur van 1 jaar wordt u geacht om iedere 3 maanden een controle afspraak te maken bij uw arts. Eventuele klachten en/of veranderingen wat betreft uw huid dient u zo spoedig mogelijk aan de arts te melden. De duur van een behandelkuur is minimaal 1 jaar. De maximale duur van behandeling is afhankelijk van het resultaat na 1 jaar en van uw huidtype. In overleg met uw arts wordt de maximale behandelduur bepaald.

Wat zijn de de verwachte resultaten van UVB 311 nm therapie ?

De UVB (311 nm) behandeling leidt bij circa 93% van de vitiligo-patiënten, bij wie zij wordt toegepast tot het geheel of grotendeels terugkeren van het pigment. Vitiligo plekken aan de vingertoppen, handen, ellebogen en knieën zullen minder goed op de behandeling reageren dan andere plekken op het lichaam. Plekken in het gezicht, de hals en romp reageren het beste op de UVB stralen. In de regel wordt het resultaat bereikt na een intensieve behandeling van 2-3  bestralingen per week gedurende maximaal 1 jaar. Voorlopig wordt het medisch gewenst geacht om na dat jaar de therapie voor minstens 3 maanden te onderbreken. Daarna kan opnieuw verder behandeld worden als dat nodig blijkt.

Vitiligo rondom de ogen vóór UVB therapie
Vitiligo rondom de ogen vóór UVB therapie. Het meisje heeft de ogen gedurende de behandeling steeds gesloten gehouden.
Volledige repigmentatie na 40 behandelingen
Volledige repigmentatie na 40 behandelingen

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van UVB 311 nm therapie ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
Enkele mogelijke bijwerkingen die tijdens een UV thuisbehandeling kunnen optreden zijn: droge huid, jeuk, roodheid. Verbrandingsverschijnselen treden niet op, mits u zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

LANGE TERMIJN RISICO
Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Extra zonnebaden of langdurige blootstelling van de huid aan de zon wordt tijdens UV- thuisbehandeling dan ook sterk afgeraden.

Waar moet u op letten als u UVB 311 nm therapie volgt ?

TIJDENS DE BEHANDELING
1. Tijdens de UVB (311 nm) behandeling moet u een speciale nauwsluitende bril met zwarte glazen dragen; deze is in het instituut aanwezig. Als er ook vitiligo-plekken rond de ogen bestaan kunt u op verzoek deze bril af laten MITS U DE OGEN GOED GESLOTEN HOUDT. Als u alle voorzorgsmaatregelen nauwgezet neemt wordt het risico van oogbeschadiging uiterst gering geacht.
2. Tijdens de behandeling met UVB (311 nm) is het beter om geen zalven op de huid aan te brengen. Alleen zalven die door de arts zijn voorgeschreven (Diprosone of Cutivate), kunnen worden gebruikt. Ook moet u geen andere geneesmiddelen inwendig gebruiken zonder dat de behandelend arts hiervan op de hoogte is gesteld. Sommige geneesmiddelen kunnen tijdens de behandeling ongewenste invloeden hebben. U moet daar voorzichting mee zijn.
3. Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Extra zonnebaden of langdurige blootstelling van de huid aan de zon wordt tijdens UVB (311 nm) dan ook sterk afgeraden.
4. Het risico op het ontstaan van huidtumoren op de geslachtsdelen is groter dan op andere delen van het lichaam. Geadviseerd wordt dan ook om geslachtsdelen af te dekken (bijv. door het dragen van een “string”).

NA DE BEHANDELING
-Vermijden van onnodige zonblootstelling (met name tussen 11.00-15.00 tijdens zonnige dagen) op zowel behandel-als niet behandeldagen.
– Geen extra zonnebankkuren nemen gedurende de gehele behandelingsperiode
– Tijdens zonnige dagen of -vakanties, gebruik van anti-zonnebrand crèmes op zon-blootgestelde delen. De aanwezigheid van zonnebrand kan de beoordeling van de reactie van de patiënt op de UVB (311 nm) behandeling sterk bemoeilijken. Bovendien zou u dan in totaal ook te veel UVB (311 nm) licht op uw huid krijgen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

– Als u griep of koorts heeft is het aan te raden om telefonisch contact op te nemen met  uw polikliniek. We zullen uw afspraak voor een UVB behandeling voor u annuleren.
– Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u uw arts te waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (“enige” roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel. Een eerste hulp bestaat uit veel drinken, en een after sun koelende gel aanbrengen op de verbrande huid. Eventuele verdere acties kunt u met uw arts overleggen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?