Huidaandoeningen

Landkaartong / Lingua geographica

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (205)
  • Laatste update: 03-04-2024
  • E-mail

Wat is een landkaartong ?

Dit is een goedaardige aandoening van de tong, waarbij het slijmvliesoppervlak voortdurend van aspect verandert. De aandoening komt bij 1 tot 2 % van de bevolking voor. Landkaarttong wordt voornamelijk gezien bij volwassenen en meer bij vrouwen dan bij mannen. De medische naam is “lingua geographica”.

Hoe ontstaat een landkaarttong ?

De oorzaak is onbekend. Wel zijn er associaties bekend met psoriasis, atopisch eczeem, bloedarmoede, suikerziekte en menstruatie. De aandoening komt ook voor in bepaalde families, waardoor een erfelijke factor van belang is.

Hoe ziet een landkaarttong eruit ?

We zien gladde, rode vlekken op de tongrug, die omgeven zijn door een witgrijs beslag. Deze gladde plekken herstellen zich en komen dan op een andere plaats terug op de tongrug. Het aspect lijkt daardoor op een (steeds veranderende) landkaart. Soms zitten de afwijkingen ook op het mondslijmvlies of op de lippen. Meestal zijn er geen klachten. Soms bestaat er een gevoel van irritatie of branderigheid bij gebruik van sinaasappelsap of gekruid voedsel.

Hoe wordt de diagnose van een landkaarttong  gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op het klinische beeld. Aanvullend bloedonderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van een landkaarttong ?

Er bestaan helaas geen echte werkzame behandelingen. Spoelen met een vloeistof of het aanbrengen van een gel dat een desinfecterend of verdovend middel bevat kan eventuele klachten enigszins doen afnemen.

Wat kunt u zelf doen aan een landkaarttong ?

Er bestaan geen maatregelen die u zelf kan nemen om eventuele klachten te verminderen. Stoppen met roken of verminderen van alcohol- of koffie gebruik heeft geen merkbare invloed.

Gaat een landkaarttong vanzelf over ?

De aandoening kan jaren blijven bestaan, soms wordt het minder, soms wordt het erger.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.