Nieuws
6 september 2015

Pijn en jeuk bij huidkanker geven ernst aan

Print E-mail

Pijn en jeuk bij huidkanker geven ernst aan

Jeuk huidkanker

Huidkankers laten zich horen

Huidkanker is tegenwoordig een ware epidemie. De meest voorkomende huidkankersoorten in Nederland zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Veel patiënten die een huidkanker voor het eerst krijgen vertellen vaak dat ze niet veel van de huidkanker gemerkt hebben totdat deze is gaan groeien of is gaan bloeden. Anderen hebben wel degelijk klachten gehad van jeuk, stekend gevoel, branderigheid of zelfs pijn maar brachten deze klachten niet direct in verband met een kwaadaardigheid. Hierdoor worden huidkankers vaak te laat ontdekt.

Een Amerikaanse studie onderzocht de relatie tussen jeuk en pijn bij huidkankers en de ernst van de ziekte. De patiënten vulden vragenformulieren in over de mate van jeuk en pijn bij hun huidtumoren, waarna deze operatief werden verwijderd en onder de microscoop werden onderzocht. De onderzochte deelnemers kwamen uit een populatie patiënten die van 1 juli 2010 tot en met 31 maart 2011 waren geregistreerd bij de chirurgische eenheid van de afdeling voor dermatologie van het Wake Forest University Baptist Medical Center in de VS. Het ging hier om 268 patiënten met in totaal 339 door de patholoog-anatoom bevestigde huidkankers. De volgende huidkanker subtypes werden gevonden: 166 basaalcelcarcinomen, 146 plaveiselcelcarcinomen en 27 melanomen. Jeuk en pijn werden genoemd door 36,9% respectievelijk 28,2% van alle patiënten met huidkankers. Opvallend was dat deze klachten meestal afwezig waren bij patiënten met melanomen. De mate van pijn bleek significant gerelateerd te zijn aan de ernst van ontsteking in de tumor, en de mate van zweervorming en de groeidiepte van de huidkanker. De mate van jeuk bleek vooral gerelateerd te zijn aan de ernst van ontsteking in de huidkanker.

De resultaten ondersteunen de theorie dat jeuk afkomstig is van de bovenste huidlagen, terwijl pijn samenhangt met processen in diepere lagen. Artsen en patiënten dienen beiden dus alert te zijn dat jeuk en pijnklachten in een verdachte huidgezwel kunnen wijzen op een ernstiger vorm. Huidkankers laten dus wel degelijk van zich horen !

 

Huidbiopsie
Het advies van huidarts.com is om verdachte huidgezwellen altijd nader te laten onderzoeken via een huid(excisie)biopsie. Dit advies geldt minder voor onschuldig uitziende moedervlekken die alleen maar jeuk geven. In dat laatste geval dienen eerst andere oorzaken voor de jeuk te worden uitgesloten zoals een droge huid of een constante druk of wrijving op de moedervlek. Bij twijfel, kunt u een afspraak maken bij uw dermatoloog.

Bron

Yosipovitch G, Mills KC, Nattkemper LA et al. Association of pain and itch with depth of invasion and inflammatory cell constitution in skin cancer: results of a large clinicopathologic study. JAMA Dermatol. 2014 Nov 1;150(11):1160-6. doi: 10.1001/jamadermatol.2014.895.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.