Allergenen

Budesonide

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is budesonide ?

Budesonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroiden worden benoemd. In de neus verstoven budesonide werkt ontstekingsremmend en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Het is een zgn. luchtwegbeschermer. Het is een indicator voor allergie voor de zogenaamde groep B corticosteroïden, waaronder triamcinolonacetonide. Bij plakproeven met corticosteroïden treden niet zelden late reacties op. Bij sterke verdenking op een allergie voor corticosteroïden zult u dan ook gevraagd worden om de plakproeven ook na 7 dagen te laten aflezen.

Welke medicamenten kunnen budesonide bevatten ?

Budesonide wordt gebruikt in medicamenten voor de behandeling van o.a astma, langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts, neuspoliepen, longemfyseem en bronchitis.

Stoffen verwant aan budesonide

Patiënten die positief reageren op budesonide kunnen ook reageren op de groep B corticosteroïden, de “acetonide”-groep (w.o. amcinonide, triamcinolonacetonide, fluocinolonacetonide, fluocinonide, halcinonide). Ook zijn er kruisreacties mogelijk met enkele uit de groep D corticosteroïden, zoals aclomethasondipropionaat, hydrocortisonbutyraat en betamethasonvaleraat. Relatief “veilige” middelen zijn de meesten van de groep C corticosteroïden, zoals desoximetason, dexamethason, fluocortolon en van groep E, mometasonfuoraat. De kans op een allergische reactie is voor deze middelen gering, eveneens is de kans op een kruisreactie gering indien er eerder een allergie op tixocortolpivalaat en budesonide werd aangetoond.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?