Allergenen

Perubalsem

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is perubalsem ?

Perubalsem wordt verkregen uit de nasmeulende stammen van de boomsoort Myroxylon balsamum var.pereira die in Centraal-en Zuid-Amerika groeit. Het bevat talrijke verschillende verbindingen die tot nu toe nog niet allemaal precies zijn gedefinieerd, De voornaamste componenten zijn benzylester van benzoëzuur en kaneelzuur. Dezelfde of chemisch nauw gerelateerde allergenen maken deel uit van andere balsems en etherische oliën. Daarom moet een reactie op perubalsem worden beschouwd als een indicatie-reactie voor contactallergieën voor een aantal kruiden en geuren.

Waarvoor wordt perubalsem gebruikt ?

– als bestanddeel in talrijke lokale medicamenten voor uitwendig gebruik, in het bijzonder voor de behandeling van eczeem aan het onderbeen,aambeien,winterhanden en voeten, brandwonden, schurft
– als geurstof in cosmetica zoals toiletzeep, haarlotions, lippenstift, scheerlotions, tandpasta,aftershaves
– in tabak
– in de tandheelkunde, bijv als een aromatische substantie in vullingen en vloeistoffen
– in olieverf

Stoffen verwant aan perubalsem

Patiënten die positief reageren op perubalsem kunnen ook reageren op colofonium, benzoëzuur, propolis, kaneelzuur, benzoïne, geurstoffen, tolubalsem, houtteer, terpentijn, storax, alpha-pineen en dipenteen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?