Huidaandoeningen

Allergie voor huisstofmijt

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Ben ik allergisch voor huisstofmijt?

Heeft u last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u ’s morgens opstaat? Last van tranende, rode ogen als u in een ruimte bent met tapijt en gordijnen? Heeft u ’s nachts moeite met ademhalen of een piepende ademhaling? Wanneer u deze klachten herkent, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisstofmijt.

Wat is de oorzaak voor een allergie voor huisstofmijt?

Bij een allergie voor huisstofmijt worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn witachtige beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. Hun afmeting is slechts 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, behalve wanneer u hier allergisch voor bent. Huisstofmijten voelen zich het beste thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten). Ook buitenshuis wordt u blootgesteld aan de huisstofmijten, bijvoorbeeld op scholen, in restaurants en hotels, bioscopen en theaters.

Wat zijn de klachten bij een allergie voor huisstofmijt?

Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. In deze periode zullen de klachten naar alle waarschijnlijkheid dan ook sterker zijn dan de rest van het jaar.

De klachten komen vaak ’s nachts en ’s morgens bij het opstaan tot uiting. In een matras kunnen wel 1 miljoen huisstofmijten leven. We brengen gemiddeld zo’n 8 uur per dag in bed door en komen op die manier dus langdurig in nauwe aanraking met de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bij de geringste beweging in bed komen de uitwerpselen in de lucht, worden door u ingeademd en kunnen op die manier allergische klachten veroorzaken.

De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Ze uiten zich onder meer in:

 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten voornamelijk ’s nachts)
 • Benauwdheid na het opmaken van het bed
 • Benauwdheid na het verwisselen / leegmaken van de stofzuigerzak
 • Wakker worden met een verstopte neus of loopneus
 • Niesbuien
 • Tranende en jeukende ogen
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Atopisch eczeem

De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Kan een allergie voor huisstofmijt ook eczeem geven ?

Een allergie voor huisstofmijt kan ook zeker jeuk en eczeem geven. De klachten ontstaan zowel door een directe huidcontact met de huisstofmijten als door het inademen van de uitwerpselen van de huistofmijten in de lucht.

Allergie voor huisstofmijt behandelen

Een behandeling van een allergie voor huisstofmijt kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

 • Saneren; dit betekent het vermijden van allergenen, de klachten verminderen op het moment dat het allergeen uit de leefomgeving wordt verwijderd. Het is onmogelijk om huisstofmijten volledig te vermijden, maar er zijn wel manieren om het aantal drastisch te verminderen waardoor u minder last zult hebben van uw allergie. Kijk hiervoor bij de handige tips onderaan deze pagina.
 • Symptoombestrijding; bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie. De groep geneesmiddelen die wordt gebruikt voor het onderdrukken van de hooikoortsklachten heet symptomatica. Bij gebruik van deze medicatie wordt de werking van histamine geblokkeerd waardoor de klachten afnemen. Voorbeelden hiervan zijn antihistaminica en corticosteroïden.
 • Allergie immunotherapie; door het inzetten van allergie immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen waarvoor het allergisch is waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten.

Klik hier voor meer informatie over immunotherapie

Bij welke allergiebehandeling u het meeste baat heeft, is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de aard en ernst van uw allergische klachten, uw gezondheid, werkzaamheid en bijwerkingen van behandelingen en uw eigen voorkeur ten aanzien van bijvoorbeeld de toedieningsvorm.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?