Huidaandoeningen

Baardschimmel / Tinea barbae

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is baardschimmel of tinea barbae en hoe ontstaat het ?

Een baardschimmel is een schimmelinfectie van de baardstreek bij mannen. De medische term is “tinea barbae” en staat ook bekend als “baardschurft”. Het komt bijna altijd voor bij boeren, veeteelthouders en andere mannen die vanwege hun beroep in contact komen met grote dieren zoals paarden en runderen. De oorzaak is een infectie met de schimmelsoort Tinea Verrucosum. De meeste runderen dragen deze schimmelsoort bij zich, waardoor een overdracht naar de eigenaar (de boer) vrij gemakkelijk kan plaatsvinden. De meeste jonge boeren die voor het eerst met kalveren werken krijgen ook regelmatig een hoofdschimmel en daarna pas een baardschimmel. Soms ontstaat de infectie ook bij een eigenaar van een huisdier, bijv iemand die met zijn gezicht op zijn kat slaap, die besmet is met een schimmel. In dit laatste geval gaat het om de schimmel Microsporum Canis. Tinea barbae is een duidelijk voorbeeld van een zoönose, d.w.z een infectie van dier naar mens.

Hoe ziet baardschimmel of tinea barbae eruit?

Anders dan een gewone huidschimmel veroorzaakt een schimmelinfectie van de baardstreek een diepe ontsteking van de haarzakjes (diepe folliculitis). We zien behalve puskopjes ook rode bulten, plakkaten en onderhuidse zwellingen. Ook kun je de kenmerkende roodschilferende ringvormige vlekken zien rondom de ontstekingen. Bij ernstiger gevallen verspreidt de infectie zich naar de hals en de nek, waarbij ook de halslymfeklieren vergroot zijn. Baardschurft treedt niet alleen op in de baardstreek maar soms ook in het snorgebied en de kin.

Rode kring bij de baardstreek met daarin puskopjes en rode bultjes
Rode kring bij de baardstreek met daarin puskopjes en rode bultjes
Grote gelige puskoppen die tezamen een gele pussende korst vormen
Grote gelige puskoppen die tezamen een gele pussende korst vormen

Hoe wordt baardschimmel / tinea barbae vastgesteld ?

De arts zal van de huidschilfers een uitstrijkje maken en deze onder de microscoop bekijken. De schimmeldraden zijn dan gemakkelijk te zien. Ook kan de arts besluiten een aantal haartjes te plukken en deze voor een schimmelkweek naar de medische microbioloog op sturen. Hieruit kan dan de precieze schimmelsoort worden aangetoond. Bij twijfel aan de diagnose kan de arts ook besluiten een huidbiopsie te nemen.

Wat is de behandeling van baardschimmel / tinea barbae ?

Vanwege de diepe ontstekingen zullen plaatselijke antischimmel crèmes maar weinig resultaat opleveren. Zodra de diagnose bekend is zult u behandeld worden met een oraal middel, zoals itraconazol voor de periode van 4 tot 6 weken

Wat ik doen om een baardschimmel te voorkomen ?

  1. Probeer langdurig contact van uw gezichtshuid te voorkomen met de huid van het dier. Net als de Texaanse cowboys kunt u ook een doekje of mondmasker dragen om uw baardstreek te beschermen.
  2. Na een werkdag goed uw baardstreek af wassen, gebruik eventueel een desinfecterend middel zoals betadine shampoo. Na het wassen goed afdrogen of eventueel droog föhnen

Krijg ik een baardschimmel vaak terug?

Na het doormaken van een eerste infectie worden de meeste mannen immuun voor de schimmel. De kans op een tweede infectie wordt daardoor onwaarschijnlijk. Littekenvorming wordt zelden gezien.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?