Huidaandoeningen

Ringworm / Tinea corporis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een ringworm ?

Een ringworm is een infectie veroorzaakt door een schimmel die gelokaliseerd is op de romp en ledematen. Medische termen zijn “tinea corporis’(= op de romp) en “tinea cruris” (= in de liezen en benen) . De naam ringworm verwijst naar de verschijningsvorm van de schimmelinfectie; een cirkelvormige huidafwijking. Een ringworm is de meest voorkomende huidschimmelinfecties onder patiënten in zowel Nederland als België.

Hoe ontstaat ringworm ?

Schimmelinfecties komen in de natuur veel voor, niet alleen bij mensen en dieren maar ook bij planten en voedsel. Denk bijvoorbeeld aan schimmel op brood of kaas. Een ringworm ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Huidschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. Iedere soort huidschimmel kan een ringworm veroorzaken. Meestal zijn de verwekkers M. canis, T. rubrum, T. mentagrophytes, E. floccosum. Bij een ringworm dient men altijd te denken aan huis- en troeteldieren als besmettingsbron.

Hoe ziet ringworm eruit ?

We zien één of meerdere scherp begrensde ringvormige roodschilferende huidafwijkingen. De rand is wat verheven en rood, in het middendeel lijkt de huid te genezen. Vaak klagen patiënten over lichte mate van jeuk of branderigheid. Bij mensen met een verlaagd afweer (bijv. AIDS , na orgaantransplantatie, bloedziektes), kunnen schimmelinfecties op de romp uitgebreide vormen aannemen.

Ringworm in de liezen
Ringworm in de liezen
Ringworm op de billen
Ringworm op de billen

Hoe wordt ringworm vastgesteld ?

Meestal zijn de afwijkingen bij een ringworm zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed. De “kroon” op de diagnose vormt echter het aantonen van schimmels onder de microscoop . Hiertoe plukt of schraapt uw arts een hoeveelheid schilfers af van het aangedane huidgebied en bekijkt deze na een eenvoudige bewerking onder de microscoop. Dit onderzoek duurt slechts enkele minuten.

Schimmeldraden onder de microscoop
Schimmeldraden onder de microscoop

Hoe wordt ringworm behandeld ?

A.. UITWENDIGE MIDDELEN
– Een ringworm wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal één of tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. MYK-1, Daktarin, Nizoral of Loprox ). Men dient deze behandeling ook nog enige tijd voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.

B. INWENDIGE MIDDELEN
Bij uitgebreide of hardnekkige schimmel infecties krijgt u een tablettenkuur voorgeschreven met schimmeldodende middelen. Deze middelen dient u in een kuur periode te gebruiken. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt.Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol).

Wat kunt u zelf tegen ringworm doen ?

  • Rest van uw gezin en inwonenden en huisdieren (dierenarts) laten nakijken en eventueel meebehandelen.
  • Na het douchen altijd goed afdrogen. Gebruik eventueel een haarföhn om uw huid droog te blazen. Schimmels houden niet van droogte en gaan dan eerder dood.

Wat is de prognose voor ringworm ?

Er bestaat geen levenslange immuniteit na een schimmel infectie. Dat wilt zeggen dat u of opnieuw besmet kan raken indien u weer in contact komt met de ziekmakende schimmelsporen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?