Huidaandoeningen

Bacteriële vaginose

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (221)
  • Laatste update: 26-03-2024
  • E-mail

Wat is bacteriële vaginose ?

Bacteriële vaginose (wordt ook wel “BV”genoemd)  is eigenlijk geen SOA, maar een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina.

 Hoe krijgt u bacteriële vaginose ?

In gewone omstandigheden is de zuurgraad in de vagina in evenwicht. Bepaalde situaties kunnen het evenwicht verstoren. Bijvoorbeeld wassen van de vagina met zeep of het te lang inhouden van een tampon. Door verstoring van het evenwicht ontstaat een minder zuur milieu, waarin bepaalde bacteriën de kans krijgen om overmatig te groeien. Het kan voorkomen dat de klachten plotseling optreden. Je kan bacteriële vaginose hebben zonder dat je er last van hebt. Bekende risicofactoren voor het krijgen van een BV  zijn: gebruik van breedspectrum antibiotica, dragen van een spiraaltje,  (te) frequent wassen met zeep, frequent seksueel contact (prostituees!), zwangerschap, verminderde weerstand en strak zittende kleding.

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginose ?

KLACHTEN BIJ VROUWEN
Bacteriële vaginose geeft grijswitte afscheiding uit de vagina. De afscheiding ruikt zurig en kan zelfs een vislucht hebben. De hoeveelheid afscheiding is wisselend, soms veel, bij periodes ook weinig. Als de afscheiding met sperma in aanraking komt, wordt de geur nog sterker. Soms geeft dat jeuk en vaginale ‘windjes’.

KLACHTEN BIJ MANNEN
Mannen kunnen geïnfecteerd raken met bepaalde bacteriën die bij vrouwen met bacteriële vaginose overmatig zijn gaan groeien. Meestal geeft dat echter geen klachten.

Hoe wordt de diagnose bacteriële vaginose gesteld ?

Het vaststellen van bacteriële vaginose gebeurt door de afscheiding onder de microscoop te bekijken (zie Foto) en de zuurgraad te bepalen.

Wat is de behandeling van bacteriële vaginose ?

Alleen als bacteriële vaginose klachten geeft, is behandeling noodzakelijk. De aandoening is goed te behandelen met een korte medicijnkuur. Van de medicijnen kan men misselijk worden. Alleen als de klachten blijven terugkomen, wordt de partner mee behandeld. Tijdens de kuur mag geen alcohol worden gedronken. Vrouwen kunnen deze aandoening ook aan elkaar doorgeven. Daarom moet(en) vrouwelijke partner(s) zich ook laten onderzoeken.

Kunt u seks hebben als u wordt behandeld ?

Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo krijgt het lichaam de gelegenheid om te herstellen.

Hoe kunt u vaginale afscheiding helpen voorkómen ?

Voor veel vrouwen is het normaal om wat afscheiding te hebben. De hoeveelheid en de samenstelling ervan kan wat veranderen vlak voor of na de menstruatie.
Medicijngebruik, spanningen, vermoeidheid of verminderde weerstand kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid en samenstelling van afscheiding. Hieronder volgen een paar tips, aanwijzingen waardoor u mogelijk afscheiding kunt helpen voorkomen:

  • Vulva / vagina nooit met zeep wassen
  • Niet dagelijks inlegkruisjes gebruiken, beperk dit voor rond de menstruatie
  • Draag geen synthetisch ondergoed
  • Gebruik geen desinfecterende spoelvloeistoffen
  • Gebruik geen yoghurttampons
  • Laat tampons en sponsjes niet te lang in, wissel minstens elke 4 uur
  • Draag niet te strakke broeken
  • Na toiletbezoek afvegen van voren naar achteren en nooit andersom
  • Was de penis als u vaginaal contact wilt hebben na anaal contact

Wanneer de klachten aanhouden en er is geen SOA gevonden, raadpleeg dan uw arts.

Wat is het beloop van bacteriële vaginose ?

Ondanks een geslaagde behandeling kan de aandoening blijven terugkeren. Indien de klachten blijven terugkeren is het zinvol om je af te vragen of je voldoende aan de preventieve maatregelen hebt gehouden of dat je (vaste) partner ook mee behandeld moet worden om een zogenaamde “ping-pong” effect uit te sluiten.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.