Huidaandoeningen

Trichomonas

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is trichomonas ? 

Een trichomonas-infectie is een vaak voorkomende SOA bij mensen met wisselende seksuele contacten. Het is gelukkig geen ernstige soa. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Je kunt zeer lange tijd een trichomonas-infectie hebben, zonder dat je duidelijke klachten hebt.

 Hoe loopt u trichomonas op ?

Trichomonas wordt veroorzaakt door een infectie met Trichomonas vaginalis; dit is een eencellige organisme (protozoa). De incubatietijd bedraagt 3 tot 28 dagen. Het micro-organisme wordt via coïtus overgebracht. Echter, Trichomonas kan enkele uren overleven in urine, sperma, vaginaal vocht, water, vochtige handdoeken en dus in theorie non-seksueel worden overgebracht.

Wat zijn de symptomen van trichomonas ?

KLACHTEN BIJ VROUWEN
Vrouwen kunnen als gevolg van trichomonas last krijgen van een ontstoken vagina. De afscheiding is overvloedig en melkachtig. Het schuimt en ruikt soms onaangenaam (vislucht). De schaamlippen en de binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Dit kan een pijnlijk gevoel geven bij het plassen. De klachten kunnen soms zeer mild zijn en opeens toenemen als gevolg van de menstruatie. Geschat wordt dat 50% van de vrouwen de infectie heeft zonder dat ze klachten hebben. Vrouwen kunnen maanden tot jaren met trichomonas rondlopen en intussen ook andere partners mee besmetten. Het is dus belangrijk dat tijdens een SOA screening ook naar deze infectie wordt onderzocht.

KLACHTEN BIJ MANNEN
Meestal merk mannen niets (of heel weinig) van een trichomonas-infectie. Soms is er bij het opstaan een beetje afscheiding. Ook kunnen de eikel en de huid rond het plasgaatje geïrriteerd zijn. Bij het plassen, kan er last zijn van een branderig gevoel

Trichomonas organismen
Trichomonas organismen
Typische grijswitte afscheiding bij Trichomonas infectie van de vagina
Typische grijswitte afscheiding bij Trichomonas infectie van de vagina

Hoe wordt de diagnose trichomonas gesteld ?

Om een trichomonas-infectie aan te tonen maakt de arts een uitstrijkje van de plaatsen die geïnfecteerd kunnen zijn. De trichomonas-organisme is onder de microscoop goed te zien.

Wat is de behandeling van trichomonas ?

De behandeling bestaat uit een éénmalige dosis tabletten (antibioticum). Het is belangrijk de aanwijzingen van de arts goed op te volgen.

Wat kunt u zelf doen als u trichomonas heeft ?

Op de dag van behandeling mag geen alcohol worden gebruikt. De vaste partner(s) moet(en) ook onderzocht ; zij dienen ook mee behandeld worden. Ook als ze geen klachten hebben. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt over en weer besmetting door partner(s) voorkomen

Wat is het beloop van trichomonas ?

Als u op tijd behandeld wordt voor trichomonasbent u in principe genezen en loopt u ook geen kans meer op complicaties van deze SOA. Ook bent u op dat moment niet meer besmettelijk voor andere seksuele partners. Echter, het feit dat een persoon besmet is geweest met trichomonas en daarvoor met succes is behandeld wilt niet zeggen dat hij/zij deze SOA nooit meer kan oplopen. Integendeel, het is juist gebleken dat personen met wisselende seksuele contacten en die onveilig vrijen deze SOA steeds opnieuw kunnen oplopen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?