Huidaandoeningen

Berg

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is berg ?

“Berg” verwijst naar de aanwezigheid van ingedroogd vernix vet op het behaarde hoofd van de zuigeling, die in de eerste 4 levensweken wordt gezien. Dit komt veel voor. Bij oudere zuigelingen (tussen 1-9 maanden) treedt een dergelijke kosrtvorming op in het kader van het “juveniele seborrhoïsch eczeem”.  De engelse benaming is “cradle cap”. Berg is volkomen goedaardig; de algemene gezondheid van uw baby wordt er niet door bedreigd.

Hoe ontstaat berg ?

Berg ontstaat door het indrogen van vernixvet, de natuurlijke vetlaag die op de huid van pasgeborenen aanwezig is.

Hoe ziet berg eruit ?

Men ziet geel tot geelbruin gekleurde vettige grove schilfers op het behaarde hoofd. Soms zijn de schilfers wat aan de haren vastgekit. De onderliggende en omgevende huid kan wat rood zijn, wat duidt op irritatie voor dit vet. Opvallend is dat de baby geen last heeft d.w.z. geen jeuk of pijn heeft, van de vette schilfers. De slaap wordt niet door de aanwezigheid van berg verstoord.

Hoe wordt berg bij uw kind vastgesteld ?

Het beeld is zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden gesteld.

Wat kunt u doen als uw kind berg heeft ?

Berg gaat vanzelf over. Indien de schilfers te dik zijn of wat langer op het hoofd blijft zitten kunt u de schilfers als volgt verwijderen:

  • schilfers verweken door in te vetten , bijv. met unguentum cetomacrogolis of arachis olie (beide op recept verkrijgbaar).
  • losgeweekte schilfers verwijderen met een kam of met een briefkaart
  • indien hardnekkig, wordt een vettere middel voorgeschreven met hierin een hoornoplossend middel (salicylzuur).
  • Drs Leenarts Berg zalf. Dokter Leenarts Berg zalf is een smeerbare, vette zalf en dé oplossing bij bergschilfers op de hoofdhuid. De Berg zalf bevat onder meer Cetiol V wat ervoor zorgt dat de bergschilfers verweken zodat ze makkelijk uit te kammen zijn.
  • Loyon® oplossing. Dit is een ontschilfermiddel op basis van de weekmakende stof dimethicon. Het dient voor minimaal 3 dagen op het behaarde hoofd iedere avond te worden ingemasseerd. Het middel moet men vervolgens de gehele nacht laten inwerken. Pas de volgende ochtend mogen de haren worden gewassen met een milde babyshampoo.

Gaat berg vanzelf over ?

Berg gaat vanzelf over. Soms kan het na de leeftijd van 4 weken overgaan in het zogenaamde “juveniele seborrhoïsch eczeem”.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?