Huidaandoeningen

Blue nevus (blauwe moedervlek)

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (172)
  • Laatste update: 27-03-2024
  • E-mail

Wat is een blue nevus ?

Een “blue nevus” is de engelse benaming voor letterlijk een blauw(grijs) kleurige moedervlek die in de huid of soms in de slijmvliezen zit. Het openbaart zich meestal niet bij de geboorte, maar pas op kinder – of op jong volwassen leeftijd. Deze opvallende variant van de gewone moedervlek komt voor bij alle rassen, zowel bij blanken, Aziaten en zelfs bij negroïde mensen.  De blauwe moedervlek is in de meeste gevallen goedaardig. Een zeldzaam subtype van de blauwe moedervlek kan echter ontaarden in een melanoom, een kwaadaardige moedervlek. Andere medische termen zijn benigne mesenchymale melanoma, blue neuronevus, melanofibroma en dermal melanocytoma.

Hoe ontstaat een blue nevus ?

De blauwe moedervlek ontstaat door een plaatselijke ophoping van melanine- (= pigmentkorrels)  producerende pigmentcellen op een abnormale lokalisatie in de huid, namelijk de diep liggende lederhuid. Het is echter nog onduidelijk wat de oorsprong is van deze pigmentcellen.

Blue nevus op de buik
Blue nevus op de buik
Blue nevus op het bovenbeen
Blue nevus op het bovenbeen

Hoe ziet een blue nevus eruit ?

Meestal zien we maar één blauwe moedervlek op het lichaam, die eruitziet als een blauwe, blauwgrijze of blauwzwarte vlek of bultje. De afmeting is niet groter dan 1 cm. De blauwe moedervlek geeft geen klachten van jeuk of pijn. Het kan overal in het lichaam voorkomen, maar meestal zit het op de hand- of voetrug. Soms zijn er meerdere blauwe moedervlekken op het lichaam aanwezig. In zeldzame gevallen bereikt de moedervlek een afmeting tussen de 1 en 3 cm of zelfs groter. Deze variant zit vooral op de onderrug of de billen. Een dergelijke grote blauwe moedervlek kan ook ontstaan in een aangeboren (reuzen)moedervlek en heeft een grotere kans om kwaadaardig te worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld van een blue nevus ?

De diagnose kan veelal op het blote oog worden gesteld. Bij twijfel met andere goedaardige of kwaadaardige gezwelletjes wordt de blauwe moedervlek operatief verwijderd en onder de microscoop onderzocht.

Wat is de behandeling voor een blue nevus ?

Een blauwe moedervlek hoeft niet om medische redenen te worden verwijderd. Indien er toch een verdenking bestaat op een kwaadaardig gezwel, bijv. een melanoom, wordt deze altijd operatief verwijderd. Een blauwe moedervlek die kleiner dan 1 cm en vlak is, kan eventueel ook, met geringere kans op littekenvorming, door middel van een pigmentlaser worden verwijderd.

Wat kunt u zelf aan een blue nevus doen  ?

Let op tekenen van kwaadaardige ontaarding. Wanneer de vlek plotseling groter wordt, grilliger begint uit te zien, gaat bloeden of zweren dient u uw dermatoloog te raadplegen.
Klik hier voor het zelfonderzoek voor melanoom (ABCDE regel)

Kan een blue nevus kwaadaardig worden ?

In de meeste gevallen blijft een blauwe moedervlek goedaardig. Grotere blauwe moedervlekken hebben een grotere kans om kwaadaardig en agressief te worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.