Huidaandoeningen

Chondrodermatitis nodularis helicis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (206)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Wat is chondrodermatitis nodularis helicis ?

Chondrodermatitis nodularis helicis is een goedaardige veel voorkomende meestal pijnlijke knobbeltje op de buitenste rand van de oorschelp. Letterlijk betekent het “ontsteking van het kraakbenige deel van de oorrand in de vorm van een knobbeltje”. De aandoening meestal voor bij oudere mannen van boven de 40 jaar (gemiddeld: 60 jaar) Heel soms komt het ook voor bij vrouwen en is dan meestal gelokaliseerd op de binnenste rand van de oorschelp.

Hoe ontstaat chrondorodermatitis nodularis helicis ?

Hoewel de oorzaak niet geheel duidelijk is, wordt er aangenomen dat het ontstaat door chronisch warmte of lichamelijke trauma aan de oorschelp of oorrand. Veel mannelijke patiënten hebben namelijk een buitenberoep en /of tekenen van zonneschade elders aan de huid. Interessant is ook dat patiënten toegeven dat ze vaak op dat ene aangedane oor slapen. Onder de vrouwen die de aandoening hebben zijn opvallend veel telefonistes of nonnen (onder de kap) gemeld. Andere mogelijke oorzaken zijn koude, aangeboren anatomische afwijking van het oor (zoals verminderde plaatselijke bloedtoevoer) en veroudering van het kraakbeen.

Hoe ziet chondrodermatitis nodularis helicis eruit ?

De patiënt klaagt voornamelijk over (extreme) pijn aan het aangedane oorschelp of oorrand terwijl er slechts een klein, soms korstende huidkleurige knobbeltje is te zien. Soms ontstaat de afwijking ook aan de rand van het andere oor, meestal op dezelfde plaats.

Hoe wordt de diagnose chondrodermatitis nodulairis helicis gesteld ?

In de meeste gevallen is de afwijking voor uw huidarts op het blote oog te herkennen. Soms wordt er toch een huidbiopsie verricht omdat het sterk kan lijken op een basaalcelcarcinoom.

Hoe wordt chondrodermatitis nodularis helicis behandeld ?

De afwijking kan worden verwijderd met behulp van vloeibare stikstof of  injecties met een corticosteroïd. Na een geslaagde behandeling kan de afwijking echter toch weer terugkeren. Bij hardnekkige gevallen kan het knobbeltje operatief worden verwijderd.

Wat kunt u zelf doen aan chondrodermatitis nodularis helicis ?

Trauma aan het oor vermijden. Probeer op de rug of op de buik te slapen en niet op één oor, zeker als dit ene oor nog niet aangedaan is.
 Het aangedane oor kan ’s nachts beschermd worden met een worstvormig verband.

Met een worstvormig verband rondom het oor.....
Met een worstvormig verband rondom het oor…..
...kunt u prettiger slapen
…kunt u prettiger slapen

Gaat chondrodermatitis nodularis helicis vanzelf over ?

Spontane genezing is niet te verwachten.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.