Huidaandoeningen

Erythrasma

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is erythrasma ?

Erythrasma (letterlijk: rode verkleurde huid)  is een niet-besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door één van de zogenaamde “commensale” bacteriën van de huid. Een commensale bacterie is een bacterie die onder normale omstandigheden in de menselijke huid leeft zonder dat deze de huid schaadt.

Hoe ontstaat erythrasma ?

De aandoening wordt veroorzaakt doordat de huidbacterie “Corynebacterium minutissimum” in grote getalle dan normaal aanwezig is. Omdat deze bacterie zich vooral bevindt in de lichaamsplooien, ontstaan juist daar de huidafwijkingen. Onder bepaalde omstandigheden bijv. warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze bacteriën zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken.

Hoe ziet erythrasma eruit ?

We zien scherp begrensde roodbruine, fijn schilferende plekken, die soms een geringe jeuk geven. De afwijkingen bevinden zich voornamelijk in de liezen, oksels, in de bilspleet, tussen de tenen en onder de borsten. Erythrasma komt vaak samen voor met een aantal andere huidaandoeningen waarbij deze bacterie ook in grote mate in de afwijkende huiddelen wordt gevonden, met name “trichomycosis axillaris” (zeer sterk riekende oksels), “pitted keratolysis” (gatenkaas, zweetvoeten met putjes) en “hyperhydrosis palmoplantaris” (zweetvoeten en -handen).

Hoe wordt de diagnose van erythrasma gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op grond van het typisch klinisch beeld én het onderzoek met de Woods lamp. Door het beschijnen van de vlekken in een donkere kamer met behulp van een Woods’ lamp kan men de bacteriën zichtbaar maken doordat ze dan koraalrood oplichten. Dit is een belangrijk onderzoek, omdat de afwijking bij daglicht sterk kan lijken op een gewone schimmel infectie. Wanneer de arts meer zekerheid wil hebben of er sprake is van deze bacteriële infectie of van een andere huidaandoening, kan er eventueel nog een kweek of een huidbiopsie worden afgenomen.

Erythrasma rechter oksel
Erythrasma rechter oksel bij daglicht
Rode fluorescentie onder de Woods lamp
Rode fluorescentie onder de Woods lamp

Wat is de behandeling van erythrasma ?

A. Lokale uitwendige middelen
antibiotica zalfjes, bijv. fusidinezuur (Fucidin ®) of erythromycine (Inderm ®)
B. Orale antibiotica
Bij hardnekkige of uitgebreide afwijkingen wordt soms een antibiotica tablettenkuur voorgeschreven, bijv. clarithromycine.

Wat kunt u zelf doen om erythrasma te voorkómen ?

Risicofactoren zoals warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, en (overmatig) transpireren zoveel mogelijk proberen te vermijden.
– Na het douchen altijd goed afdrogen (ook tussen de tenen !).
– Niet te lang in een bezweet kledingstuk rondlopen.
– Slapen in een koele slaapkamer

Kan erythrasma weer terugkeren ?

Ondanks een geslaagde behandeling en het houden van leefregels kan erythrasma altijd weer terugkeren bij mensen die hiervoor vatbaar zijn.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?