Huidaandoeningen

Ingegroeide teennagel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een ingegroeide teennagel ?

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De latijnse benaming is “unguis incarnatus”. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking.

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel ?

Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.

Hoe ziet een ingegroeide teennagel eruit ?

Een ingegroeide nagel is makkelijk te herkennen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. De huid rondom de nagel is rood, gezwollen en pijnlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld van een ingegroeide teennagel ?

Meestal is geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts, afhankelijk van de bevindingen, een röntgenfoto van de teen laten maken.

Wat is de behandeling van een ingegroeide teennagel ?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.

A. NIET-OPERATIEVE INGREPEN
1. Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, kan vaak volstaan worden met eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren.
2. Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. Zo’n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen een hernieuwde ingroei te voorkomen.

B. OPERATIEVE INGREPEN
– Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel kan weg worden gesneden of gekrabd, of door middel van een etsende vloeistof (fenol) worden vernietigd.
– Soms kan, afhankelijk van de bevindingen van de arts, het nodig zijn de hele of halve nagel te verwijderen (zgn. wigexcisie) .
Deze operaties aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis. Uw huidarts zal met u overleggen welke behandeling in uw situatie het beste lijkt. Indien nodig zal uw huidarts u doorverwijzen naar de chirurg.
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Toch komen bij deze operaties nabloedingen weinig, en infecties zelden voor.

NA DE CHIRURGISCHE BEHANDELING
Het kan zijn dat u na de chirurgische behandeling napijn hebt. Afhankelijk van de aard van de ingreep zal de pijn licht of matig zijn. Met milde pijnstillers is dit ongemak meestal te bestrijden. Ook kan het hooghouden van de teen de pijn verlichten. Normaal lopen zal, afhankelijk van de pijn, meestal al weer na enkele (twee tot vijf) dagen mogelijk zijn.

Wat kunt u zelf doen om een ingegroeide teennagel te voorkómen ?

– Teen nagels niet te kort knippen en altijd recht (en niet krom) afknippen
– Niet te strakke schoeisel dragen.

Komt een ingegroeide teennagel vaak terug ?

Ondanks een geslaagde operative ingreep en pogingen om de wortel van de nagel te versmallen kan het probleem toch weer terugkomen: de nagel groeit weer in…

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?