Huidaandoeningen

Pseudomonas nagel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een pseudomonas nagel ?

Een pseudomonasnagel verwijst naar een groene verkleuring van één of meerdere nagels van de handen of voeten veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas bacterie. De aandoening komt voor bij mensen die hun handen en/of voeten regelmatig vochtig hebben.

Hoe ontstaat een pseudomonas nagel ?

De veroorzaker is de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie houdt van vochtige en warme omstandigheden en groeit het beste bij een temperatuur rondom 40 graden Celsius.

Typische risicogroepen zijn

  • Soldaten en mensen die vanwege hun beroep fysiek zware activiteiten uitvoeren. Deze mensen lopen lang rond in vochtige en bezwete schoenen. Daardoor hebben ze kans op de infectie tussen de tenen en onder de nagels te krijgen. Niet zelden zien we daarbij een secundaire infectie met een schimmel .
  • Jacuzzi bezoekers. Mensen die regelmatig een bubbelbad nemen (jacuzzi) lopen ook kans om een infectie op te lopen met deze bacterie. De bacterie houdt immers van warmte. De infectie uit zich meestal als een haarwortel ontsteking (=folliculitis) op de onderrug en billen, maar de voeten en nagels kunnen ook aangetast worden.
  • Huisvrouwen en tuinders. De handen en vingers van deze groep mensen zijn regelmatig vochtig waardoor de bacterie gemakkelijker kan groeien, voornamelijk onder de nagels.

Hoe ziet een pseudomonas nagel eruit ?

We zien een groen grijze verkleuring van één of meerdere nagels van de handen of voeten.

Hoe wordt de diagnose gesteld van een pseudomonas nagel ?

De diagnose wordt op het klinisch beeld vermoed maar is pas definitief na een positieve kweek van een stukje van de getroffen nagel.

Wat is de behandeling van een pseudomonas nagel ?

Met een kuurtje orale antibioticum ( bijv. ciprofloxacine of trimethoprim-sulfamethoxazole) kan de bacterie gedood worden.

Wat kunt u zelf aan een pseudomonas nagel doen ?

De huid van de handen en voeten goed droog houden. Vooral goed tussen de vingers en tenen afdrogen. Droog föhnen van deze gebieden wordt ook sterk aangeraden na iedere wasbeurt.

Wat is het beloop van een pseudomonas nagel ?

Een pseudomonas nagel kan vaak terugkeren zeker onder bovengenoemde risicogroepen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?