Huidaandoeningen

Liplik syndroom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (204)
  • Laatste update: 27-03-2024
  • E-mail

Wat is lipliksyndroom ?

Liplik syndroom is het ontstaan van ontstoken lippen door het (dwangmatig) veelvuldig likken of bevochtigen van de lippen. Deze aandoening kan onschuldig zijn , maar kan ook een onderdeel zijn van een psychologisch aandoening, namelijk dwangneurose. Lipliksyndroom kan op alle leeftijden voorkomen en ook bij beide geslachten. Het wordt echter vooral gezien op kinder – en jong volwassen leeftijd. Een andere benaming is “liplik dermatitis”.

 Hoe ontstaat lipliksyndroom ?

Liplik syndroom ontstaat door (dwangmatig) veelvuldig likken of bevochtigen van de lippen. In eerste instantie wordt dit niet door de patiënt als zodanig gezien; soms ontkent hij/zij dat er sprake is van het dwangmatig aflikken. Soms is het lipliksyndroom een voorbijgaande verschijnsel; soms vormt het een onderdeel van een meer ernstige dwangneurose.

Hoe ziet lipliksyndroom eruit ?

In het acuut stadium zijn de beide lippen en het huidgebied rondom de lippen zijn vaak rood, schilferig, nattend, en vertoont barstjes en/of kloofjes. In latere stadium kunnen de randen van de lippen ook bruin of roodbruin aankleuren . Soms voelt de huid rondom de lippen ook wat ruw en verhard aan.

Hoe wordt de diagnose van liplik syndroom gesteld ?

Bij verdenking op “liplik syndroom” dient de betreffende persoon enige tijd onopvallend geobserveerd te worden. De diagnose wordt echter pas gesteld indien alle andere meer voorkomende oorzaken zoals atopisch eczeem, irritatief eczeem of een contactallergie uitgesloten zijn. Indien de huidafwijkingen optreden op volwassen leeftijd, is de kans op een contactallergie of irritatief eczeem echter groter. Men kan hierbij denken aan allergie op bestanddelen van lippenstift, lippenzalven (Perubalsem !) of sticks. Ook tandpasta’s, mondspoelvloeistof en bepaalde voedingsmiddelen (sinasappels, mango’s) kunnen een contactallergie geven. De schillen van citrusvruchten kunnen ook irritatief werken op de lippen.

Wat is de behandeling van lipliksyndroom ?

– Het likken afleren. De afwijkingen zullen dan vanzelf verdwijnen.
– Bij ernstige reacties kan tijdelijk een zwak werkende corticosteroid crème voorgeschreven worden.

Wat kunt u doen als uw kind lipliksyndroom heeft?

Indien een psychologische oorzaak de huidaandoening in de hand werkt, doet u er goed aan hierover met uw kind te praten (problemen op school, vriendjes etc..? ). Komt u er niet uit samen, zoek dan hulp bij een psycholoog.

Gaat lipliksyndroom vanzelf over ?

Liplik syndroom is een goedaardige aandoening, meestal van tijdelijke aard.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.