Huidaandoeningen

Mondhoekeczeem

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (223)
  • Laatste update: 06-04-2024
  • E-mail

Wat is mondhoek eczeem?

Bij een mondhoek eczeem is er sprake van vaak een chronische, soms acute ontsteking van de mondhoeken. Medische benamingen zijn “chelitis angularis” of “perlèche”. Meestal praten mensen over “scheurtjes in de mondhoeken”. Voor mondhoek eczeem zijn vele oorzaken aan te duiden. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Mondhoek eczeem kan samen voorkomen met de evenzo vaak voorkomende “lippen eczeem”.

Hoe ontstaat mondhoek eczeem ?

Een mondhoek eczeem ontstaat door ophoping van speeksel in de mondhoeken; hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie van de huid. Niet zelden wordt de ontsteking gecompliceerd door een infectie met een schimmel (Candida albicans) of een huidbacterie. Bij jonge kinderen en zuigelingen kan mondhoekeczeem ontstaan door kwijlen. Kinderen met een aangeboren vergrote tong (bijv. bij syndroom van Down of congenitale hypothyreoïdie) kunnen ook meer dan normaal last hebben van kwijlen. Bij oudere kinderen en volwassenen kan mondhoek eczeem optreden in het kader van atopisch eczeem (gevoelige huid!). Vooral mensen met diepe mondhoekplooien zijn extra vatbaar. Bij oudere mensen kan mondhoek eczeem optreden door slecht zittend kunstgebit en ten gevolge van verslapping van de mondspieren, waardoor deze mensen ’s nachts gaan kwijlen. Acuut mondhoek eczeem wordt nog eens gezien na een lang bezoek bij de tandarts, waarbij de mond langdurig open heeft gestaan en /of beschadigd is door het toedoen van de tandarts of het instrumentarium. Vaak is hierbij slechts één mondhoek aangedaan; in de overige gevallen zijn beide hoeken ontstoken.
In zeldzame gevallen zien we mondhoek eczeem als uiting van vitamine of mineralen tekort. Hier dient alleen gedacht te worden wanneer alle andere mogelijk oorzaken zijn uitgesloten.

Hoe ziet mondhoek eczeem eruit ?

We zien roodheid en kleine kloofjes of scheurtjes in de mondhoeken. Geleidelijk aan kan de roodheid groter worden en de kloofjes dieper en ook pijnlijker worden. Een gelige korst kan wijzen op een infectie met een huidbacterie een wittige beslag op een Candida infectie.

Candida infectie in de mondhoek
Candida infectie in de mondhoek
Detailfoto mondhoekeczeem
Detailfoto mondhoekeczeem

Hoe wordt de diagnose van mondhoekeczeem gesteld ?

De diagnose wordt op het blote oog gesteld. Aanvullend en op indicatie kan er een bacterie of schimmelkweek worden gedaan van de huid. De voedingsstatus wordt alleen onderzocht in therapieresistente gevallen.

Wat is de behandeling van mondhoekeczeem ?

1. Oorzaak indien mogelijk behandelen
Consult bij de tandarts bij een slecht zittend kunstgebit
2. Ontsteking bestrijden
Een milde corticosteroïd crème, deze kun je alleen op recept krijgen
3. Infectie behandelen
Bij een huidbacterie: lokale en soms orale antibiotica
Bij een schimmel: lokale antischimmelmiddelen.
4. Hypoallergene lippenzalf gebruiken. Vermijd het gebruik van de bekende lippenzalfjes zoals Labello, Purol, Blistex of Uierzalf. Deze bevatten parfumstoffen of irriterende conserveermiddelen, zoals lanoline (wolvet). Een goede niet-irriterende lippenzalf is bijvoorbeeld eentje op basis van Unguentum Lanette (op recept te krijgen) . Ook de  vaseline lip therapy (petroleum jelly) in een blikje is goed te verdragen.

Hoe behandel je de scheurtjes in de mondhoeken?

De vaak gevoelige scheurtjes in de mondhoeken kun je het beste indrogen met een zinkzalf. Je brengt een klein beetje van de zinkzalf met een wattenstaafje ’s avonds aan in de mondhoeken voor het naar bed gaan.  Het kan soms enkele nachten duren voordat de scheurtjes weer dicht groeien. Overdag mag je de zinkzalf ook meermalen aanbrengen. Maar mocht je niet met witte mondhoeken rond willen lopen volstaat ook een vaseline zalf.

Wat moet je niet doen bij scheurtjes in de mondhoeken ?

Bij jeuk moet je ze niet aflikken met de tong. Door het vaak aflikken van de mondhoeken kan het scheurtje niet genezen, en blijft het open.

Komt mondhoek eczeem vaak terug ?

Mondhoek eczeem heeft de neiging om steeds terug te keren, met name als de oorzaak niet (goed) behandeld wordt of kan worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.