Huidaandoeningen

Marisken

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (199)
  • Laatste update: 09-04-2024
  • E-mail

Wat zijn marisken ?

Marisken (enkelvoud: mariske) zijn goedaardige huidaanhangseltjes rondom de anus. Een ander woord voor een mariske is een “skin tag” oftewel “huidflapje”. Marisken zijn dus GEEN AAMBEIEN. Hoe vaak marisken voorkomen in de bevolking is onbekend. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze afwijking krijgen. Men ziet marisken vooral na de puberteit. Marisken geven normaliter geen klachten. Omdat marisken bij de anusuitgang zitten kunnen poeprestjes in de mariske achterblijven die irritatie en jeuk kunnen geven. Echter, patiënten vragen vooral om behandeling omdat ze de marisken niet mooi vinden.

Hoe ontstaan marisken ?

Het is niet precies duidelijk hoe marisken ontstaan. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde oppervlakkige ader die rondom de anushuid gelegen is. Zo’n gestolde ader (medische term : “perianale thrombose” ) kan ontstaan bij mensen met obstipatie klachten of met aambeien. Door te veel persen tijdens de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anushuid uitzetten (soort spatader) . Deze uitgezette ader kan gaan bloeden waarna een onderhuidse bloeding (= hematoom) ontstaat Deze bloeding stolt vervolgens spontaan. Na genezing ontwikkelt zich dan een huidflapje, oftewel een mariske. In sommige gevallen kunnen marisken echter zomaar, zonder duidelijke aanleiding, ontstaan.

Hoe zien marisken eruit ?

Rondom de anus bevinden zich zacht aanvoelende geplooide huidkleurige huidflapjes die enigszins gesteeld zijn. Marisken zijn dus geen aambeien. Over het algemeen geven marisken geen klachten, zoals pijn of jeuk. Doordat poepresten kunnen achterblijven in de plooien van de mariske kan er een plaatselijke irritatie of zelfs ontstekingsreactie ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeuk, roodheid en schilfering. Marisken bloeden in de regel niet. Indien u frequent bloed op de ontlasting of op het toiletpapier ziet wordt dit meestal niet veroorzaakt door de mariske. Mogelijk is er sprake van aambeien, kloofjes of uitgezakte anusslijmvlies (prolaps).

Hoe wordt de diagnose van marisken gesteld ?

In de praktijk is het voor uw huidarts geen moeilijke opgave om de diagnose “mariske” op het blote oog te stellen. Er is geen aanvullend onderzoekvoor nodig. Indien u echter klachten heeft die kunnen duiden op aambeien of een slijmvliesprolaps, volgt er een zogenaamde “proctologisch onderzoek”. Met een speciale kijker wordt er dan een inwendige onderzoek gedaan naar het laatste stuk van uw endeldarm om te kijken waar het euvel zit. 

Wat is de behandeling van marisken ?

Doordat marisken meestal geen klachten geven, hoeven deze niet te worden behandeld. Indien ze aanleiding geven tot chronische anale jeukklachten kunnen ze door middel van liscoagulatie worden verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving in de polikliniek huidziekten. Indien u de mariske echter uit kosmetische overweging wilt laten verwijderen wordt u doorverwezen naar de plastisch chirurg. Uitgebreide marisken die de anusuitgang belemmeren moeten onder narcose operatief worden verwijderd. U wordt hiervoor doorverwezen naar de algemene chirurg.

Wat kunt u zelf doen aan marisken ?

  • Goede anale hygiëne kan het ontstaan van anale jeuk en eczeem doen voorkomen.
  • Meer plantaardige vezels eten, veel water drinken en persen bij de ontlasting voorkomen.
  • Zorg verder voor wat meer beweging, zeker als u een zittend leven leidt. En als u te zwaar bent, probeer wat af te vallen.
  • Gebruik niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Ze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.

Gaan marisken vanzelf weer weg ?

Marisken zullen niet vanzelf verdwijnen. Er kunnen in de loop der jaren wel meer marisken ontstaan. Indien deze klachten geven, kunnen ze verwijderd worden (lees Behandeling).

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.